LESERINNLEGG

Per Helge Pedersen.

Hvem lager det beste pinnekjøttet?

Mange av de store avishusene kjører nå store konkurranser om hva som er det beste pinnekjøttet. Problemet er at det kan være store forskjeller på hvem som er vinnere og tapere i de ulike konkurransene.

 Dommerne har sikkert ulik smak. For min del vet jeg hvem som lager det beste pinnekjøttet. Det er Angus Gaupset i Kristiansund.

Jeg har spist mye pinnekjøtt i mitt liv. Og det fra ulike produsenter. Jeg har spist pinnekjøtt på julebord, i store middager eller hos venner og kjente. Når jeg server pinnekjøtt, er det alltid fra Angus Gaupset. Og våre gjester har kommet med lovord. Vi har feiret mange juler i utlandet. Da har jeg alltid med pinnekjøtt fra Kristiansund og Nordmøre.

Vanligvis reiser jeg opp i ens æren for å kjøpe pinnekjøtt, men i år hadde jeg ikke mulighet. Da fikk jeg tilsendt det kjøttet vi skal ha. Jeg la ut et lite bilde med en kort tekst om dette på Facebook. Nærmere 500 mennesker har lest saken, og mange har kommentert. Flere kjenninger som bor andre steder reiser også til Angus Gaupset for å kjøpe pinnekjøtt. En av dem som sa at han skulle dra dit i år, fikk spørsmål om han ikke kunne handle også for andre.

Når jeg ser rundt om i dagligvarebutikkene nå så er det utrolig mye pinnekjøtt som er stablet opp. Men når jeg ser nærmere på posene ser jeg at det er mye bein, mye fett og lite kjøtt. Tenker man kun på pris så er det mange som kjøper det som ligger fremme, men de får garantert ikke den smaksopplevelsen som vi får. Det er fest i spisestua når vi serverer pinnekjøtt. Lukta i huset forteller at det er jul.

Jeg vet at dyrene som blir til slaktet, har kost seg sommeren gjennom i den flotte nordmørsnaturen. De har hatt variert og flott kost. Det at vi har slakterforretninger som vet hvordan godt pinnekjøtt skal lages, er en garanti for et godt sluttresultat.

Det er ikke så mange slakterbutikker igjen om Angus Gaupset i Kristiansund. Butikken har fyllt 100 år. Håpet er at nordmøringene forstår hvor viktig det er å ha en slik spesialbutikk i sitt område. Det er nemlig utrolig mye gourmetmat man finner i denne butikken.

Ellers har vi klippfisk fra flinke produsenter, vi har Tingvollost - ja jeg kan ramse opp. Nordmøringene har mye å skryte av.

Tekst: Per Helge Pedersen

Powered by Labrador CMS