Fv: Tor Olav Teige og Per Einar Honstad nyter internasjonale retter under KIA-middagen.

Nøt matretter fra hele verden

En smak av Afghanistan, en duft av Eritrea, en bit av Ukraina. 80 matglade sjeler fra hele verden fylte nylig en menighetssal for å feire mangfoldet gjennom mat.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 24. januar arrangerte Kristent Internasjonalt Arbeid (KIA) og Kristiansund Sokn det kvartalsvise arrangementet «Middag på tvers» i menighetssalen til Kirkelandet kirke. Over 80 mennesker fra ulike nasjoner deltok for å dele matretter fra sine hjemland og knytte nye bekjentskaper i en uformell og inkluderende setting.

Kristent Internasjonalt arbeid (KIA)

  • Opprettet 1974
  • den største diakonale, frivillige, ideelle organisasjonen på integreringsfeltet i Norge
  • verdier er LIKEVERD, OMSORG, VENNSKAP
  • arbeider vi for å innlemme flyktninger, asylsøkere og innvandrere i norske lokalsamfunn gjennom undervisning, erfaringsformidling, rådgivning og menigheter/forsamlinger. 
  • organisert med 6 regioner og 3 velferdssatsingerfordelt utover Norge.

https://www.kianorge.no/

«Middag på tvers» er et landsdekkende tiltak som fremmer kulturell utveksling og fellesskap gjennom mat. Arrangementet gir deltakerne muligheten til å smake på nasjonale retter fra ulike land og bli kjent med nye mennesker i en varm og inkluderende atmosfære. Selv om arrangementet foregår i en kristen setting, kommer bidragene kommer fra vanlige folk med ulik nasjonal bakgrunn, kultur og religion.

Erik Blomstrøm var en av de 80 gjestene som kom og fikk spise internasjonal mat.

Sang, mat og prat

Kvelden startet med at alle sang »Jeg er så glad når jeg ser deg» på norsk. Arrangementet legger til rette for fellesskap gjennom sang, mat og samtale, der folk fra forskjellige kulturer møtes over et godt måltid og samvær. Under arrangementet foregikk praten på flere språk mellom folk av svært forskjellig bakgrunn.

Np.no slo av en prat med Ingebjørg Dahle Johansen, som ledet arrangementet, for å høre mer om kveldens meny.

– Hvilke typer middagsretter ble servert?

– I dag har vi «Bohrach», en ukrainsk versjon av gulasj med poteter og storfekjøtt. Annelise Lauvstad har laget fiskegrateng fra Norge, servert med hjemmelaget tyttebærsyltetøy. Vi har også bacalaorester fra menighetsfesten i går, tilberedt av ekteparet Hans og Annelise Lauvstad, sier Johansen.

Diakon Ingebjørn Dahle Johansen leder KIA- arrangementet i Menighetssalen i Kirkelandet Kirke

Fra Eritrea har vi retten «Tsebhi Begie», en krydret lammegryte laget med berbere-krydder, løk, hvitløk, tomater og kokt i en rik saus. Denne ble servert med injera, en tradisjonell eritreisk og etiopisk surdeigspannkake som brukes til å spise maten med hendene. Vi har også en rett fra Afghanistan som heter «Kofta». Det er kjøttboller av lam eller storfe, blandet med løk, hvitløk, koriander, spisskummen og kardemomme, kokt i en tomatbasert saus. Retten ble servert med «Challow», krydret basmatiris. Fra Syria har vi en en smakfull gryterett, «Fasolia», en tradisjonell rett med lam og hvite bønner. Retten er ganske mild på smaken. I tillegg var det servert kyllingpølse, en fast standard på disse middagene, noe som sikret at det var noe for enhver smak.

Rim Almama fra Syra nyter en matrett fra Afganistan som heter «Kofta». Det er kjøttboller av lam eller storfe, blandet med løk, hvitløk, koriander, spisskummen og kardemomme, kokt i en tomatbasert saus. Retten ble servert med «Challow», krydret basmatiris.
Kirke. Og kaffe. To ting som hører sammen i norske kirker. I tillegg drikker en del av de internasjonale gjestene en del mer te enn hva nordmenn gjerne gjør.

KIA og Kristiansund Sokn arrangerer disse middagene én gang i kvartalet og oppfordrer flere til å delta og dele sine kulinariske tradisjoner fra sitt hjemland. For de som ønsker å bidra med mat eller delta på fremtidige arrangementer, er det mulig å ta kontakt med KIA Kristiansund. Neste KIA middag er fredag 14. mars.

Kake til kaffe eller te, av ukrainsk opprinnelse, med sju (!) lag fyll.
Lystenning og en kort andakt for de som ønsker å delta. Erik Blomstrøm (i bakgrunnen) leder andakten.
Powered by Labrador CMS