
Nøt matretter fra hele verden
En smak av Afghanistan, en duft av Eritrea, en bit av Ukraina. 80 matglade sjeler fra hele verden fylte nylig en menighetssal for å feire mangfoldet gjennom mat.
Fredag 24. januar arrangerte Kristent Internasjonalt Arbeid (KIA) og Kristiansund Sokn det kvartalsvise arrangementet «Middag på tvers» i menighetssalen til Kirkelandet kirke. Over 80 mennesker fra ulike nasjoner deltok for å dele matretter fra sine hjemland og knytte nye bekjentskaper i en uformell og inkluderende setting.
«Middag på tvers» er et landsdekkende tiltak som fremmer kulturell utveksling og fellesskap gjennom mat. Arrangementet gir deltakerne muligheten til å smake på nasjonale retter fra ulike land og bli kjent med nye mennesker i en varm og inkluderende atmosfære. Selv om arrangementet foregår i en kristen setting, kommer bidragene kommer fra vanlige folk med ulik nasjonal bakgrunn, kultur og religion.

Sang, mat og prat
Kvelden startet med at alle sang »Jeg er så glad når jeg ser deg» på norsk. Arrangementet legger til rette for fellesskap gjennom sang, mat og samtale, der folk fra forskjellige kulturer møtes over et godt måltid og samvær. Under arrangementet foregikk praten på flere språk mellom folk av svært forskjellig bakgrunn.
Np.no slo av en prat med Ingebjørg Dahle Johansen, som ledet arrangementet, for å høre mer om kveldens meny.
– Hvilke typer middagsretter ble servert?
– I dag har vi «Bohrach», en ukrainsk versjon av gulasj med poteter og storfekjøtt. Annelise Lauvstad har laget fiskegrateng fra Norge, servert med hjemmelaget tyttebærsyltetøy. Vi har også bacalaorester fra menighetsfesten i går, tilberedt av ekteparet Hans og Annelise Lauvstad, sier Johansen.

Fra Eritrea har vi retten «Tsebhi Begie», en krydret lammegryte laget med berbere-krydder, løk, hvitløk, tomater og kokt i en rik saus. Denne ble servert med injera, en tradisjonell eritreisk og etiopisk surdeigspannkake som brukes til å spise maten med hendene. Vi har også en rett fra Afghanistan som heter «Kofta». Det er kjøttboller av lam eller storfe, blandet med løk, hvitløk, koriander, spisskummen og kardemomme, kokt i en tomatbasert saus. Retten ble servert med «Challow», krydret basmatiris. Fra Syria har vi en en smakfull gryterett, «Fasolia», en tradisjonell rett med lam og hvite bønner. Retten er ganske mild på smaken. I tillegg var det servert kyllingpølse, en fast standard på disse middagene, noe som sikret at det var noe for enhver smak.


KIA og Kristiansund Sokn arrangerer disse middagene én gang i kvartalet og oppfordrer flere til å delta og dele sine kulinariske tradisjoner fra sitt hjemland. For de som ønsker å bidra med mat eller delta på fremtidige arrangementer, er det mulig å ta kontakt med KIA Kristiansund. Neste KIA middag er fredag 14. mars.

