Klipp fra MoldeJazz.

Elevene fikk bestemme – Programråd Ung slipper to konserter til årets Moldejazz

– Vi ønsker å gi ungdommene full frihet til å komme med innspill – uten sensur eller moderering fra vår side, sier Endre Volden, daglig leder i Moldejazz.

Publisert

Videregående elever fra hele fylket har fått booke artister til Moldejazz. Og de gjorde hele jobben selv – uten innblanding fra festivalen.

To nye konserter til årets Moldejazz er offentliggjort – og det er ikke hvem som helst som står bak bookingene. Artistene er valgt ut av Programråd Ung, et samarbeidsprosjekt mellom Moldejazz og de videregående musikklinjelinjene i fylket.

Programråd Ung fra venstre: Natasha Dale Egset, Emilie Jeannine Fraser Morset, Une Gran, Jørund Sollie Os og Jørgen Hernborg. Bildet er tatt i 2024.

Musikkelever fra hele fylket var med

Elevene kommer fra musikklinjene ved Molde, Atlanten, Volda og Ålesund videregående skoler, samt landslinja for jazz ved Molde vgs. Konsertene er en del av det ordinære festivalprogrammet.

– Vi er svært glade for å få muligheten til å løfte fram Maridalen og Mathias Eick Quintet i årets program, sier Jørund Sollie Os, leder for rådet og elev ved landslinja for jazz ved Molde vgs, i en pressemelding fra Moldejazz.

Programrådet består, i tillegg til Jørund Sollie Os, av Julia Hagedal Ferra (Atlanten vgs), Une Gran (Molde vgs), Jørgen Hernborg (Molde vgs), Natasha Dale Egset (Volda vgs), Emilie Jeannine Fraser Morseth (Volda vgs), Adrian Molvær (Ålesund vgs) og Gabriel Nossen (Ålesund vgs).

Maridalen og  Mathias Eick Quintet

Maridalen er en norsk jazztrio som har fått mye oppmerksomhet de siste årene for sin stemningsfulle og cinematiske jazz. Gruppen består av:

Maridalen trio
  • Jonas Kilmork Vemøy – trompet

  • Andreas Rødland Haga – kontrabass

  • Fredrik Svabø – klarinett og saksofon

Trioen er kjent for en akustisk og melodiøs stil, inspirert av både nordisk jazztradisjon og filmmusikk. Musikken deres har en nærmest «visuell» kvalitet – mange beskriver den som et lydspor til natur eller bylandskap i ro. Navnet «Maridalen» henter de fra den naturskjønne dalen nord for Oslo, og landskapet der preger også musikken deres.

De har gitt ut blant annet albumene Maridalen (2021) og Bortenfor (2023), begge godt mottatt av kritikerne.

Mathias Eick Quintet 

Mathias Eick Quintet er et norsk jazzensemble ledet av trompetist og komponist Mathias Eick, kjent for sin lyriske og melankolske tone. Kvintetten kombinerer elementer fra nordisk folkemusikk, klassisk musikk og moderne jazz, og har utgitt flere kritikerroste album på det anerkjente plateselskapet ECM Records.

Mathias Eick – trompet, keyboard, vokal

Medlemmer

Den faste besetningen i Mathias Eick Quintet inkluderer:

  • Mathias Eick – trompet, keyboard, vokal

  • Andreas Ulvo – piano

  • Håkon Aase – fiolin

  • Audun Erlien – bass

  • Torstein Lofthus – trommer

Disse musikerne er blant Norges fremste innen sine instrumenter og bidrar til ensemblets unike og stemningsfulle lydlandskap.

Musikalsk stil og utgivelser

Mathias Eick Quintet er kjent for sin melodiske og atmosfæriske jazz, som ofte beskrives som filmatisk og følelsesladet. Musikken preges av Eicks karakteristiske trompetspill, som kombinerer klarhet med en varm og inderlig klang.

Kvintetten har utgitt flere album, blant annet:

  • Ravensburg (2018)

  • When We Leave (2021)

  • Lullaby (2025)

Disse utgivelsene har fått ros for sin evne til å skape dype emosjonelle opplevelser og for ensemblets samspill og musikalitet.

Mathias Eick Quintet har opptrådt på en rekke internasjonale jazzfestivaler og konsertscener, og er anerkjent for sine engasjerende liveopptredener som formidler både teknisk dyktighet og sterk formidlingsevne.

Slipp på den internasjonale jazzdagen

Konsertslippet skjedde 30. april, på selveste Den internasjonale jazzdagen – en dag opprettet av UNESCO for å feire jazzens rolle i utdanning, dialog og samfunnsbygging.

Programrådet har arbeidet selvstendig, og prosessen har vært fri for styring fra voksne – noe som også er hele poenget med prosjektet, ifølge Moldejazz.

Full frihet i bookingen– Vi ønsker å gi ungdommene full frihet til å komme med innspill – uten sensur eller moderering fra vår side, sier Endre Volden, daglig leder i Moldejazz.

Moldejazz opplyser at elevene i programrådet får opplæring i booking og programmering av en festival, og verdifull erfaring fra musikk- og festivalbransjen.

Bro mellom utdanning og kulturliv

Med prosjekter som Programråd Ung bygges det bro mellom skole og kulturliv. Elevene får prøve seg i reelle roller i festivalarbeid, og får erfaring som er relevant både for videre utdanning og arbeidsliv.

– Vi i fylkeskommunen er glade for å bidra til at slike samarbeid oppstår og får vokse. Dette er en satsing som setter ungdom og utdanning i sentrum – midt i en av landets viktigste musikkfestivaler, sier rådgiver Lene E. Torgersen Mordal fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

Powered by Labrador CMS