
Vil bygge rekkehus, turveier og barnehage på Averøy
Et privat selskap vil bygge tettere, og gjøre store endringer i boligområdet Steinsvikhøgda. Nå sendes planen ut på høring.
Brede Skogsholm Forsnes, en sentral aktør i eiendomsutvikling på Nordmøre, står bak Stensvikhøgda Utbyggingsselskap AS, som nå har fått støtte i Averøy kommune til å fremme en omfattende endring av reguleringsplanen for boligområdet Steinsvikhøgda.
Planforslaget ble enstemmig vedtatt sendt på høring av forvaltningsutvalget 26. juni. Det skal nå legges ut til offentlig ettersyn i tråd med plan- og bygningsloven.

Fra eneboliger til tettere bebyggelse
Det viktigste grepet i det nye planforslaget er at 29 tomter som tidligere var regulert til eneboliger (B1–B4) foreslås omregulert til konsentrert småhusbebyggelse – altså rekkehus og flermannsboliger – med feltnavnene BK4 til BK9.

I tillegg foreslås det oppdeling av store tomter, mer fleksible boligtyper, og en høyere utnyttelsesgrad, oppgitt som prosent bebygd areal (%BYA). Noen felt kan nå få opptil 45 % bebygd areal, mot tidligere 25–30 %.
– Det legges til rette for en sammensatt boligstruktur med lavere bokostnader, som kan være mer attraktiv for arbeidere i nærliggende industrivirksomhet, heter det i planbeskrivelsen.
Antall boenheter vil kunne øke betraktelig, men det er ikke satt et eksakt tall i planbeskrivelsen. Enkelte felt kan ha bebyggelse i to etasjer med saltak, mens andre skal ha mer tilpasset bygging for å harmonere med eksisterende eneboliger.

Vil bygge barnehage og forbedre skolevei
En del av tomten B5 foreslås regulert til barnehageformål. Det legges også inn flere nye lekeplasser, både naturlekeplasser og nærlekeplasser – og det åpnes for bygging av tursti og turveier, blant annet mot Steinsvikvatnet.
Skoleveien har vært et tema i planprosessen. To alternative gang- og sykkelveier videreføres:
En trase via Kristvikveien og fylkesvei 6072 (lengde ca. 1900 meter)
En snarvei over Langmyra med grusdekke (lengde ca. 1100 meter)
Kommunen ønsker at Langmyra skal være hovedrute for myke trafikanter, til tross for at enkelte partier har stigning over 1:20 og mangler belysning. Statens vegvesen og fylkeskommunen mener dette kan svekke universell utforming og trygg ferdsel, og foreslår redusert fartsgrense til 40 km/t ved krysningspunkt.

Satsing på blågrønnstruktur og overvannshåndtering
Det legges stor vekt på miljømessig tilpasning, blant annet med turveier, åpne grøntområder og lekeplasser. Områder som tidligere var definert som «friområde» endres nå til blågrønnstruktur (BG). Dette skal gi rom for både naturpregede omgivelser og tekniske løsninger for håndtering av overvann.
En ny overvannsledning planlegges ført ned til Steinsvikvatnet. Dette åpner også for etablering av tursti i samme trase.
– De fleste lekeplasser vil få gode solforhold, og området får en kombinasjon av bearbeidede og naturlige lekeplasser, heter det i vurderingen av barn og unges interesser.
Trafikk og kollektivtransport
Planforslaget innebærer økt boligbygging og dermed mer trafikk. Kristvikveien og krysset mot Kvernesvegen er vurdert som tilstrekkelig dimensjonert. Likevel er det foreslått oppdaterte frisiktsoner, parkeringsplasser og innregulert bussholdeplass ved boligfeltet.
Statens vegvesen har påpekt at avstanden til Bruhagen gjør området bilbasert, og ikke helt i tråd med statlige retningslinjer for samordnet areal- og transportplanlegging. Forslagsstiller svarer at mange uansett pendler ut av kommunen, og at området er rimelig sentralt på Averøy med gangvei mot sentrum.

Brann, vann og geoteknikk
Nordmøre interkommunale brann- og redningstjeneste har stilt krav til slokkevannskapasitet, hydrantplassering og avstand mellom bygg. Disse kravene er tatt inn i planen. Planområdet ligger nært brannstasjonen.
Nordre Averøy vannverk har ikke formelt overtatt vannforsyningen i området, og varsler at kapasiteten ved utbygging høyere opp i terrenget er ukjent. Et VA-anlegg med pumpestyring er testet og vurdert som tilfredsstillende i eksisterende bebyggelse.
Geoteknisk vurdering skal gjøres i forbindelse med byggesøknad, særlig med tanke på dårlig fjell i enkelte områder.

Hvem står bak?
Planforslaget er fremmet av Stensvikhøgda Utbyggingsselskap AS, der Brede Skogsholm Forsnes (f. 1988) fra Frei er daglig leder. Forsnes er en sentral aktør i eiendomsbransjen på Nordmøre og har hele 34 registrerte roller i næringslivet, blant annet som leder i selskaper som Nordmøre Prosjektutvikling AS, Utbygging Møre Prosjekt AS, Hyttepakken AS og Rimo Hytter AS. Han er også styreleder i flere andre selskaper, og sitter i styret i Mosnes AS, et eiendomsholdingselskap som kontrollerer en rekke utviklingsselskaper i Kristiansund og Averøy.
Mosnes AS er delvis eid av KSU Eiendom AS og Utbygging Møre AS, som begge har koblinger til Forsnes’ øvrige nettverk. Samlet representerer dette et av de mest aktive og kapitalsterke utbyggermiljøene i regionen. I tillegg til boligprosjekter i Kristiansund og Averøy, er Forsnes involvert i fritidsbebyggelse og utviklingsområder på hele Nordmøre.

Planarbeidet for Steinsvikhøgda er utarbeidet av Arkitektkollegiet AS. IKON AS har levert teknisk VA-plan, mens Norconsult AS har gjennomført risiko- og sårbarhetsanalysen (ROS). Grunnundersøkelser og geoteknisk dokumentasjon er tidligere levert av Multiconsult.
Veien videre
Kommunens vurdering er at planforslaget:
– Ikke er i konflikt med naturmangfold, kulturminner eller landbruksinteresser– Gir positiv virkning for barn og unges uteområder– Er gjennomførbart og tilpasset eksisterende infrastruktur
Planen sendes nå ut på offentlig høring og ettersyn i tråd med plan- og bygningsloven. Berørte naboer, organisasjoner og offentlige instanser kan komme med merknader før endelig vedtak.
Eventuelle merknader til planforslaget kan sendes innen 05.09.2025 til:Averøy kommune Postboks 152, 6530 AVERØYeller på e-post: post@averoy.kommune.no