Marianne Sivertsen Næss, Norges fiskeri- og havminister kommer til Smøla.

Statsråd, storpolitikk og sjømat på Sør-Smøla

Smølakonferansen 2025 samler tungvektere fra både nasjonalt og internasjonalt nivå – og lokker med intimt telt og lokalmat.

Publisert Sist oppdatert

Fiskeri- og havministeren, en tidligere ambassadør og toppsjefen i Sjømatrådet er blant navnene når Smølakonferansen går av stabelen på Sør-Smøla 27. august.

Arrangementet finner sted i det intime Bygdahuset på Steinsøyneset, med deler av programmet i telt utenfor. Smøla Næringsforening, SpareBank 1 Nordmøre og Villsaugården står bak konferansen, som har etablert seg som et av de viktigste møteplassene for næringsliv og samfunnsaktører på Nordmøre.

Statsråd på sjømatøya

– Det er andre gang vi får en statsråd til Smølakonferansen. Det setter vi stor pris på, og vi ser det som en bekreftelse på at Smøla spiller en rolle som merkes også nasjonalt, sier Jan-Erik Larsen, som er sentral i arrangementskomiteen.

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss kommer for å snakke om muligheter og utfordringer innen sjømatsektoren – med Smølas rolle som en av Norges fremste sjømatkommuner som bakteppe.

Internasjonal erfaring

Også Kåre R. Aas, tidligere ambassadør til blant annet USA, Israel og Afghanistan, er blant hovedtalerne. Med over 40 år i utenrikstjenesten, og aktuell med boka «Diplomati i en verden som brenner», vil han reflektere over både sitt virke og verdenssituasjonen – med særlig fokus på USA og Donald Trump.

– Vi har jobbet lenge for å få Aas til Smøla, og at han nå kommer, er vi veldig stolte av, sier Larsen.

Boken hans topper salgslistene og er nylig kjøpt inn av alle norske bibliotek. På Smøla vil Aas holde et personlig og politisk innlegg som arrangørene tror vil vekke stor interesse.

Et bredt spekter av stemmer

Blant de øvrige navnene på plakaten finner vi Christian Chramer, administrerende direktør i Norges Sjømatråd, som skal belyse Smølas betydning i sjømatnasjonen Norge. Lene Trude Solheim fra NHO Møre og Romsdal skal gi en oppdatering på tilstanden i næringslivet i regionen.

Michael Stilson, forfatter og influenser, deler sine erfaringer fra et år uten digitale enheter. Aslaug Holm, en av Norges mest profilerte dokumentarfilmskapere, vil snakke om visuell historiefortelling, mens Randi H. Gustad, tidligere landslagsspiller i håndball, gir deltakerne et innblikk i idrett og folkehelse.

Malin Stensønes, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, skal i tillegg samtale med Oddrun Johnsen, som nylig ble kåret til Årets Smølakvinne.

– Vi har fremdeles noen spennende navn vi håper å lande. Programmet viser allerede nå en utrolig bredde og kvalitet, sier Tove Åstasund Iversen, styremedlem i Smøla Næringsforening.

Lokale rammer – nasjonalt innhold

Smølakonferansen er kjent for sin kombinasjon av sterke faglige bidrag og særegen lokal forankring. Lokal mat, kultur og næringsliv spiller en sentral rolle i arrangementet, som ifølge arrangørene skal være både inspirerende og relevant.

– Vi har bare 100 plasser, og billettsalget er godt i gang. Dette blir årets happening – i alle fall på Sørsmøla, sier Larsen.

At SpareBank 1 Nordmøre er med på laget trekkes frem som avgjørende for gjennomføringen.

– De bidrar både økonomisk og faglig, og det er et ekstra pluss for oss, sier Larsen.

Håper på nye overraskelser

Smølakonferansen har tidligere hatt besøk av profiler som Erna Solberg, som i sin tid gratulerte smølaværingene med egenprodusert akevitt. Arrangørene lover at årets utgave ikke skal stå tilbake, og antyder at flere overraskelser kan komme.

Konferansen har utviklet seg til å bli et viktig kontaktpunkt for bedrifter og samfunnsaktører i regionen – og samtidig en arena der lokale kvaliteter løftes fram for et større publikum.

Powered by Labrador CMS