McDonald’s-slaget på Løkkemyra

«Søppelmat» eller tiltrengte jobber?
Dronebildene til Per Kvalvik satte fyr på kommentarfeltet. Noen jubler for arbeidsplasser og norsk storfe. Andre advarer mot «søppelmat» og etterlyser alternativ som Egon. Her er hovedargumentene – og status for etableringen av McDonald’s i Kristiansund.
I Facebook-gruppen «Du vet du er fra Kristiansund» (om lag 25.900 medlemmer) delte Per Kvalvik 11. september nye dronebilder fra byggeplassen på Løkkemyra.
«Snart får Kristiansund sin egen McDonald’s på Løkkemyra. Slik ser det ut på byggeplassen nå – åpning er planlagt før nyttår,» skrev han.
I kommentarfeltet la Kvalvik til: «Når restauranten står ferdig er det planlagt rundt 40–45 arbeidsplasser. (Kilde: Nordmørsposten)».
Én etasje – eller to?
Tore Aspen spurte: «Jeg ser at McDonald’s blir bygd i én etasje i motsetning til i Molde. Blir den mindre enn i Molde?»
Kvalvik svarte: «Bygget i Kristiansund blir på to etasjer, selv om det kanskje ser ut som én på bildet.»
Per-Einar Dahlen supplerte: «Direktelenke: [Produktfakta]». Offentlige prosjektdata bekrefter to etasjer, byggestart i mars 2025, planlagt byggetid 10 måneder, bruttoareal ca. 540 m² og kostnadsramme 20–30 millioner kroner. Alti Forvaltning AS er byggherre; Archus Arkitekter AS er arkitekt.

«Søppelmatkjede» – eller helt greit tilbud?
Øivind Storvik var kritisk: «Så stor ståhei for at søppelmatkjeden McDonald’s skal få en ny avdeling.»
Per-Einar Dahlen svarte: «Det er nå en nyhet i byen, enten man liker maten eller ikke. Vi kan vel ta det med folkehelse i et passende fora.»
Wenche Bjerkestrand Storvik roste innlegget: «Hjelpes! Snakk om å bli ‘halshugd’ for et informativt innlegg om McDonald’s. Liker at du deler, Per Kvalvik.»
Folkehelse og «fishan»
Magne Holten skrev: «McDonald’s selger bare søppelmat. Synd at man ikke kan etablere restauranter med mer sunn mat. (…) Befolkningen eser ut og fastfood bidrar til det. Ta en fishan i stedet, litt sunnere i hvert fall.»
Kvalvik svarte: «Magne, jeg deler bare et bilde av hvordan byggingen ser ut nå.»
Anna Marie Melhuus nyanserte: «Det var dette med sunn mat, da. (…) Jeg koser meg med maten fra McDonald’s når jeg treffer barnebarnet – masse grønnsaker å få som tilbehør. ‘Fishan’ i Kristiansund dynkes gjerne med remulade eller majones og stekes i fett/olje. Fra min barndom ble den servert i avispapir, dynket i eddik og strødd med salt. Trolig noe sunnere den gangen! Jeg ble nesten sulten!»
Øivind Storvik kontrerte: «Fishan er galakser over søplematen til Mc’ern.»

«Egon hadde vært mer fornuftig»
Lien Olav mente: «Dumt med McDonald’s – Egon hadde vært mye mer fornuftig.»
Dag M. Dahl svarte: «Antar at ledelsen i McDonald’s ikke starter med Egon-restauranter. Du kan gjerne ønske deg en Egon i byen, men kan vel ikke klage på at McDonald’s starter på Løkkemyra. (…) Nå er det McDonald’s som satser i Kristiansund. Da vil de starte en restaurant i sitt eget varemerke og ikke bygge et bygg som huser noen andres kjede.»

Pris, råvarer og valgfrihet
Arild Aandahl etterlyste mer optimisme: «Vær positiv til all etablering. Det er frivillig å spise der. I lang tid har folk etterspurt McDonald’s – og når de etablerer seg, er ikke det bra heller. Slutt å syt.»
Per Kristian pekte på norske råvarer: «De selger burgere av norsk storfe. Salat og annet grønt er dyrket i Norge … så hva er problemet? Noen liker, andre liker ikke. Egon er ikke sunnere.»
Tore Barman sammenlignet pris: «Egon er dyrere, og du får mindre mat for pengene der.»
Geir M. Punnerud la til: «Maten på McDonald’s og Burger King er ikke av det beste slaget, nei.»
Bjørn Magne Langbakk utfordret: «Du kan jo høre med de andre restaurantene i byen om de selger sunnere mat.»
Egil Tøvik oppsummerte sin preferanse: «Norsk husmannskost laga fra bunnen av er det beste du kan spise – og grønnsaker og frukt, samt grove kornprodukter.»
Kjøremønster og trafikk
Lene Holmeide Nordstrøm er opptatt av logistikken rundt den nye fastfood-restauramten: «Spent på å se kjøremønsteret her. Håper de åpner der den gamle innkjørselen var også. Knotete å kjøre her allerede.»
I planprosessen er det gjort tilpasninger: uteservering droppes for å møte Avinor-krav til plassering og hensyn, opplyste Tidens Krav i juni. Det påvirker utformingen av tomt og trafikkflyt.

Dette vet vi om etableringen
Restauranten bygges ved Alti Futura på Løkkemyra, i to etasjer. Byggingen startet mars 2025, med anslått byggetid på om lag ti måneder. Alti Forvaltning AS er byggherre, og Archus Arkitekter AS står bak tegningene. Bruttoareal er om lag 540 m², og kostnadsrammen 20–30 millioner kroner, ifølge Produktfakta.
Åpningstidspunktet er kommunisert som desember/før nyttår 2025 av den lokale franchisetakeren Sverre Villanger, som sier de har mottatt mange søknader. Antallet arbeidsplasser er anslått til 40–50.
I McDonald’s’ egen pressemelding fra 2024 fremgikk det at ambisjonen var åpning i 2025 etter kommunal behandling, i samarbeid med Alti Forvaltning.