
Kristiansund kommune får kritikk for utdatert økonomireglement og svak prosjektstyring
– Kommunen har høy kompetanse og gode verktøy, men mangler standardisering. Dette svekker styring og læring på tvers, heter det i rapporten.
Kristiansund kommune får ros for mye – men også tydelig kritikk – i en ny revisjonsrapport som undersøker saksbehandling og kontroll i større investeringsprosjekter. Rapporten er bestilt av kontrollutvalget og gjennomført av Møre og Romsdal Revisjon SA.
Kommunen har i dag rundt 200 aktive investeringsprosjekter, og har i 2024 investert over 500 millioner kroner – tilsvarende over 21 000 kroner per innbygger. Det plasserer Kristiansund blant landets mest investeringsaktive kommuner, ifølge KOSTRA-tall fra SSB.
– Mangler oppdaterte rutiner
Revisjonen slår fast at kommunen har systemer og rutiner som i hovedsak fungerer godt. Samspillet mellom administrasjonen og de folkevalgte beskrives som velfungerende, og saksframleggene holder høy kvalitet. Men bak det positive hovedinntrykket skjuler det seg flere svakheter.
– Kommunen har ikke oppdaterte retningslinjer for styring av store investeringsprosjekter, og referanse- og styringsgrupper er dårlig forankret i økonomireglementet, heter det i rapporten.
Økonomireglementet som regulerer investeringsprosjekter stammer i hovedsak fra 2012. Arbeidet med revisjon er i gang, men manglene har allerede fått konsekvenser. Enkelte prosjekter har vært dårlig utredet, og kommunen har i noen tilfeller undervurdert risiko – blant annet når det gjelder forutsetninger for mva-kompensasjon og Husbank-finansiering.
– Trenger bedre verktøy i tidligfase
Flere enhetsledere og fagpersoner i kommunen peker på svakheter knyttet til planleggingsfasen i prosjektene – den såkalte konseptfasen.
– Det er her vi har mest å hente, sier en av enhetslederne som er intervjuet i revisjonen. – Uklare målgrupper, urealistiske forutsetninger og mangelfull risikoanalyse har gitt uheldige utfall i enkelte tidligere prosjekter.
I rapporten trekkes særlig prosjektet Skolegata 12–14 frem som eksempel, hvor kommunen i ettertid innså at forutsetningene for Husbank-støtte og mva-kompensasjon ikke ble innfridd. Også Konsul Johnsens gate 29, som skulle bli et borettslag for personer med utviklingshemming, måtte kanselleres på grunn av manglende finansiering hos målgruppen.
– Komplisert regelverk og høyt tempo
Kristiansund kommune oppgir at de håndterer prosjekter i svært ulike størrelser og fagområder, og at det ikke er hensiktsmessig med én felles prosjektmodell. Likevel anbefaler revisjonen at kommunen vurderer en felles metodikk, særlig for å sikre lik praksis i komplekse saker og overføring av erfaringer.
– Kommunen har høy kompetanse og gode verktøy, men mangler standardisering. Dette svekker styring og læring på tvers, heter det i rapporten.
Revisjonen trekker også frem at manglende kapasitet og høyt aktivitetsnivå gjør det vanskelig for kommunen å prioritere grundige utredninger og evalueringer.
– Gode rapporter, men svak bruk av kvalitetssystem
Revisorene fremhever kvartalsrapportene for investeringsprosjekter som et godt kontrolltiltak. Rapportene gir formannskap og bystyre oversikt over status og budsjettendringer i investeringsporteføljen.
Samtidig kritiseres kommunen for ikke å utnytte kvalitetssystemet Compilo godt nok. Systemet inneholder ikke oppdatert dokumentasjon om prosjektstyring, referansegrupper eller rutiner for saksbehandling. Dette gjør det vanskelig å sikre enhetlig praksis og god internkontroll.
Revisjonens anbefalinger:
Blant de viktigste anbefalingene i rapporten er:
Oppdatere økonomireglementet og inkludere tydelige retningslinjer for investeringsprosjekter og bruk av styringsgrupper.
Vurdere en felles prosjektmetodikk eller standardisere prinsipper og begreper på tvers av enheter.
Forbedre bruken av Compilo som kvalitetssystem, særlig når det gjelder dokumentasjon og læring på tvers av prosjekter.
Innføre månedlige investeringsrapporter i Stratsys for bedre oppfølging.
Øke samhandling mellom prosjektmiljøer i eiendomsdrift og kommunalteknikk.
– Et godt grunnlag for forbedring
Rapporten ble overlevert 9. mai, og er resultatet av fire måneders arbeid med dokumentanalyse, intervjuer og spørreundersøkelse. Totalt ni ansatte i kommunen er intervjuet, og kunstig intelligens er brukt for å strukturere datagrunnlaget.
– Kristiansund kommune har mye på plass, men revisjonen gir også viktige innspill til hvordan systemene kan styrkes, sier revisor Terje Gundersen-Røvik i en kommentar til rapporten.
Kommunedirektøren har deltatt i faktasjekk og høring, og støtter hovedinnholdet i rapporten. Endelig behandling skjer i kontrollutvalget senere i mai.