Kommunen truer eget selskap med bøter.

Kommunen truer eget selskap med bøter

En større bobilparkering er opparbeidet i Kristiansund – uten godkjenning. Nå varsler kommunen strenge sanksjoner mot sitt eget heleide aksjeselskap. Hva har egentlig skjedd på Hagelin?  

Publisert Sist oppdatert

Kristiansund parkering AS har uten godkjenning anlagt en større parkeringsplass for bobiler på Hagelin–Atlanten-området i Kristiansund. 

Nå har Kristiansund kommune sendt forhåndsvarsel om at tiltaket vurderes som ulovlig, og at det kan bli aktuelt med både pålegg om retting og dagbøter.

Det oppsiktsvekkende i saken er at det er kommunen selv som eier tiltakshaveren. Kristiansund parkering AS er et heleid kommunalt aksjeselskap, og byggesaksmyndighetene vurderer nå å bruke plan- og bygningslovens strengeste virkemidler mot egen virksomhet.

Tiltaket ble gjennomført uten tillatelse

I forhåndsvarselet vises det til at det er utført søknadspliktige terrenginngrep og etablert parkeringsplass på eiendommene gnr. 5 bnr. 541, gnr. 9 bnr. 200, og delvis gnr. 5 bnr. 885, som eies av Miljødirektoratet. Dette er gjort uten nødvendige tillatelser etter plan- og bygningsloven.

Kommunen viser til at slike tiltak er klart søknadspliktige, og at de i tillegg berører flere arealformål i reguleringsplanene R-266 Hagelinområde og R-237 Atlantenområdet, samt kommuneplanens arealdel 2020–2032.

I disse planene er området regulert til naust, parkering, friområde, naturområde og vei

Ifølge kommunen overskrider det oppførte tiltaket det tillatte arealet for parkering og strekker seg inn over områder som ikke er avsatt til formålet.

– Tiltaket omfattes av § 20-1 bokstav l og strider imot arealformål i to separate planer. Det vil være naturlig å vurdere at det utløser plankrav, heter det i varselet.

Bobilparkeringen i Dalabukta.

Søknaden ble aldri ferdigstilt

En søknad om dispensasjon ble sendt inn 30. juli 2024, men byggesaksavdelingen etterlyste en rekke manglende dokumenter gjennom flere purringer. Det ble blant annet etterspurt søknad om selve tiltaket, dispensasjon fra byggeforbudet i strandsonen, nabovarsel, situasjonskart, redegjørelse for overvann, stormflo, forurensning og avkjørselstillatelse.

Etter tre runder med mangelbrev og en påminnelse ble saken formelt avvist 30. april 2025. På det tidspunktet forelå det fortsatt ikke tilstrekkelig dokumentasjon til at tiltaket kunne behandles.

Kort tid etter konstaterte kommunen at parkeringsplassen likevel var opparbeidet.

I strid med byggeforbudet i strandsonen

Et sentralt punkt i saken er at bobilparkeringen er etablert innenfor 100-metersbeltet fra sjøen, noe som utløser byggeforbud etter plan- og bygningsloven § 1-8. Dette krever særskilt dispensasjon.

I tillegg er deler av parkeringsplassen ifølge kommunens karttjenester anlagt på statlig grunn, eid av Miljødirektoratet, noe som innebærer at også andre grunneiere er berørt.

Tiltaket utløser dessuten krav om reguleringsplan etter punkt 2.1.1 i kommuneplanens arealdel, som stiller plankrav for bygge- og anleggstiltak etter § 20-1 bokstav a, d, g, k og l.

Kristiansund Parkering-ansatte og styreleder (f..v.): Alma Velagic (skiltansvarlig), Knut Jarle Strand (admin/fagansvarlig), Grete Leren Kroknes (daglig leder) og Bjarne Storfold Elde (styreleder)

Kan bli ilagt tvangsmulkt

Kristiansund kommune varsler at det kan bli aktuelt å ilegge tvangsmulkt for å sikre at eventuelle pålegg følges. Det foreslås en kombinasjon av et engangsbeløp på 25.000 kroner og løpende mulkt på 1000 kroner per dag, tilsvarende 7000 kroner per uke.

– Tvangsmulkten vurderes gitt som en kombinasjon av løpende mulkt og engangsbeløp, står det i dokumentet fra byggesaksavdelingen.

Dersom pålegg ikke etterkommes, åpner lovverket også for at kommunen kan følge opp saken med forelegg, noe som kan ha samme virkning som en rettskraftig dom. Eventuelle sanksjoner vil i så fall rettes mot kommunens eget aksjeselskap.

Powered by Labrador CMS