
Integrering og muligheter for nyankomne
Personer som bosetter seg i Kristiansund, tilbys målrettet bistand for å gjennomføre utdanning og øke sine muligheter for å etablere seg i arbeidslivet.
Jobbsjansen i Kristiansund inviterte fredag 2. mai til et møte der de presenterer seg og arbeidet de gjør. Her vi fikk et innblikk i hvordan prosjektet bidrar til å integrere nyankomne i arbeidslivet. Vi ble vi møtt av et entusiastisk team bestående av Silje Kruse og Marit Wærstad, som presenterte tiltaket og dets positive effekter på deltagerne.

Jobbsjansen
Jobbsjansen tilbyr et kvalifiseringsprogram for personer med bakgrunn fra ulike land. Vi fikk møte tre av deltagere: Hajar Jafjaf, Marta Lagowska og Nittaya Ingeborgvik, som alle har gjort fremskritt gjennom programmet.
Økning i antall plasser
Silje Kruse fortalte om hvordan Jobbsjansen har utviklet seg. De har hatt en økning fra 18 til 28 plasser i fjor, og fremtidige planer om å nå 40 plasser i 2025. Dette viser at prosjektet har en god vekst. Det er et fokus på individuell oppfølging og tilrettelegging for hver deltager, noe som har ført til bra suksess i å komme i jobb.
Bakgrunn som lærer
Marta Lagowska, som har bakgrunn som lærer i Polen, fortalte om hvordan hun fikk hjelp til å finne jobb og språktrening gjennom Jobbsjansen. Hun er glad for støtten hun har fått, og hvordan det har bidratt til hennes mestring av språket og integrering i det norske samfunnet. – Det har endret hele livet mitt, sa hun.

Apotektekniker
Hajar Jafjaf, med bakgrunn fra Marokko, delte sin reise fra å være en nyankommen til å bli apotektekniker. Hun har klart å kombinere familielivet med studier, og nå står hun nærmere å avslutte sine eksamener. – Det har vært en tøff, men givende vei, sa hun.
Silje Kruse fremhevet viktigheten av å skape gode relasjoner med arbeidsgivere, og hvordan Jobbsjansen jobber for å tilpasse deltagerne til arbeidsmarkedet. – Vi ønsker å åpne dører for dem og vise at de har muligheter i Norge, forteller hun.

Øker selvsikkerheten
Jobbsjansen er opptatt av å skape et inkluderende miljø, hvor deltagerne kan dele sine erfaringer og støtte hverandre. Nittaya Ingeborgvik, som har bakgrunn fra Thailand, delte hvordan hun føler seg mer selvsikker og integrert nå enn da hun først kom til Norge.
Et klart fokus på å hjelpe mennesker til å lykkes i arbeidslivet, gjør at Jobbsjansen bygger en viktig bro til fremtiden for mange i Kristiansund. Det er en inspirerende å se hvordan dette prosjektet bidrar til å bygge et mer inkluderende samfunn, og bidrar til verdiskapningen i Kristiansunds området.