Jekta Pauline har gått på grunn ved Veiholmen på Smøla.

Historisk jekt gikk på grunn ved Veiholmen – godt kjent for Kristiansundere

Jekta har lenge vært symbol på nordnorsk og trøndersk kysthistorie, med røtter i den gamle jektefarten som bandt landsdelene sammen med fiskehandel og varer.

Publisert Sist oppdatert

Jekta «Pauline», som i flere vintre har ligget i opplag ved Mellemverftet, har gått på grunn utenfor Veiholmen. Lokale båter og redningsskøyte fra Kristiansund forsøker å redde det unike kulturminnet. Det var 

Veiholmen, 16. juli 2025

Jekta Pauline, verdens siste seilende jekt, gikk onsdag ettermiddag på grunn utenfor Veiholmen i Smøla kommune. Det bekrefter Hovedredningssentralen overfor Tidens Krav som først meldte om hendelsen. Redningsaksjonen er fortsatt i gang, men situasjonen beskrives som kritisk.

Fartøyet er godt kjent for mange kristiansundere. I en årrekke har Pauline tilbrakt vinteren ved Mellemverftet i Vågen, og vært et kjent syn for turgåere i området. Nå frykter mange at det kulturhistoriske klenodiet kan ha fått omfattende skader.

Jekta Pauline har gått på grunn ved Veiholmen på Smøla.

Trang innseiling – jekta står fast

– Det er en trang innseiling, og båten har endt opp på feil side av ei støtte og står fast på steinene, sier Alf Egil Olsen, som bor på Veiholmen, til Tidens Krav. Han har fulgt dramaet fra land og rapporterer om flere mislykkede forsøk på å trekke båten av grunnen.

Olsen forteller at både motorbåter og en sjark har forsøkt å hjelpe, men at masta etter hvert ramlet overende i forsøket.

– Det virker som om de har gitt opp. Dette er en rund og stor jekt som nok har fått store skader på skroget. Oddsen er imot dem, sier han.

Jekta Pauline har gått på grunn ved Veiholmen på Smøla.

Redningsskøyte sendt fra Kristiansund

Hovedredningssentralen fikk melding om grunnstøtingen klokka 17.45 onsdag. Ifølge vakthavende redningsleder Cecilie Øversveen ble det da sendt en redningsskøyte fra Kristiansund, som hadde rundt én times reisevei til stedet.

– Det var ti personer om bord da meldingen kom. Det er ingen meldinger om personskader. Redningsskøyta skal bistå med å stabilisere båten, og så vurderes videre tiltak, sier Øversveen til Tidens Krav.

Foreløpig skal båten ikke ta inn vann, men det er observert skader på skroget.

Redningsskøyta på vei ut til skipet fra Veiholmen på Smøla.

Kulturhistorisk tap kan bli stort

Jekta Pauline har hjemmehavn på Kjerknesvågen i Inderøy, men har seilt langs store deler av norskekysten. I sommersesongen har hun fraktet passasjerer på fjordturer, og vært et flytende museum for norsk kystkultur.

– Dersom den er tapt, er det kjempetrasig for norsk sjøfartshistorie, sier Alfred Finstad Aastrøm fra Steinkjer til Tidens Krav. Han jobbet om bord i Pauline fram til 2008 og kjenner farvannet ved Veiholmen godt.

– Man må ha stor årvåkenhet når man seiler i dette området. Hvis det er fjære sjø nå, så skjønner jeg at dette ikke ser lovende ut, sier Aastrøm.

Jekta Pauline har gått på grunn ved Veiholmen på Smøla.

Et velkjent innslag i Kristiansund

Pauline ble bygget i 1897 og er i dag et av Norges mest verneverdige fartøy. Gjennom vinterhalvåret har hun flere ganger ligget til kai ved det tidligere skipsverftet Mellemverftet i Kristiansund, et historisk maritimt anlegg under Nordmørsmusea. Der har hun vært å se for alle som har gått tur i Vågen eller langs sjøfronten.

– Det er mange i Kristiansund som har et sterkt forhold til Pauline, sier lokalhistoriker som Nordmørsposten har vært i kontakt med.

Jekta har lenge vært symbol på nordnorsk og trøndersk kysthistorie, med røtter i den gamle jektefarten som bandt landsdelene sammen med fiskehandel og varer. Nå frykter både fagfolk og lokalsamfunn at en viktig bit av denne historien er i ferd med å gå tapt.

Tips oss om du har bilder eller informasjon.

Powered by Labrador CMS