Veiholmen på Smøla.

Formannskapet i Smøla har vedtatt ny prosess for evaluering av organiseringen i kommunen

Kommunedirektøren anbefaler at omstillingsarbeidet skjer trinnvis, for å sikre en god og gjennomførbar prosess. Prosessen skal følge tre hovedtrinn.

Publisert

Nordmørsposten ønsker å gjøre det enklere for innbyggerne å følge med på hva som skjer i lokalpolitikken. Ved å gjennomgå og formidle offentlig tilgjengelig informasjon, gir vi våre lesere innsyn i hvilke saker politikerne prioriterer, og hvordan beslutninger som påvirker hverdagen i kommunen blir til. Slik bidrar vi til å styrke åpenhet, engasjement og demokratisk deltakelse.

Ny omstillingsprosess skal vurdere organiseringen av hele Smøla kommune

Under møtet i formannskapet 6. mai 2025 behandlet politikerne en omfattende sak om hvordan kommunen skal evaluere og eventuelt endre sin administrative organisering. Saken følger opp vedtaket i handlings- og økonomiplanen for 2025–2028, der kommunestyret besluttet at det skal gjennomføres en helhetlig gjennomgang for å finne varige innsparinger i driften.

Vedtaket i sin helhet

Etter behandling i formannskapet ble følgende vedtak fattet:

– Vedlagt forslag til prosess for evaluering av organisering Smøla kommune vedtas.

Dette betyr at kommunen nå går i gang med en tretrinns prosess fram mot slutten av 2026, der både nåværende strukturer og mulige endringer skal vurderes grundig.

Dette er bakgrunnen for saken

I dag er Smøla kommune organisert som en såkalt «to-nivåkommune», en struktur der beslutningsmyndigheten i hovedsak er delt mellom kommunedirektørens nivå og ulike enheter. Kommunen består i dag av 11 enheter, i tillegg til kommunedirektørens stab, publikumssenteret og økonomiavdelingen. Smøla Nærings- og Kultursenter (SNK) er organisert som et kommunalt foretak (KF).

Flere mindre omorganiseringer har blitt gjennomført siden dagens struktur ble vedtatt i 2006. Dette gjelder blant annet flytting av ansvar for Smølahallen, voksenopplæring, barnevern og frivilligsentralen. De fleste endringene har vært rettet mot å tilpasse organisasjonen til nye behov og muligheter for effektivisering.

Dette skal vurderes i den nye prosessen

Kommunedirektøren anbefaler at omstillingsarbeidet skjer trinnvis, for å sikre en god og gjennomførbar prosess. Prosessen skal følge tre hovedtrinn:

  1. Smøla Nærings- og Kultursenter KF – Første del av prosessen handler om å avklare om SNK KF skal fortsette som et eget foretak eller bli en del av kommunens hovedorganisasjon. Denne avklaringen vil ha stor betydning for hvordan resten av organiseringen planlegges.

  2. Kommunedirektørens stab, økonomiavdeling og publikumssenter – Disse tre funksjonene har i dag overlappende arbeidsoppgaver. Det er også vedtatt reduksjoner i antall stillinger, og kommunen har derfor overtallighet på dette området. Dette trinnet må også ta høyde for at kommunen fra 2027 skal overta ansvaret for gravplassforvaltningen.

  3. Hele enhetsstrukturen – Dette gjelder blant annet vurdering av antall og størrelse på enheter, faglig innhold, avdelingsstruktur, lederstruktur, lokalisering og økonomiske konsekvenser.

Slik blir prosessen organisert

Formannskapet skal fungere som styringsgruppe, og det opprettes en administrativ arbeidsgruppe med to til tre personer. Referansegrupper skal inkludere hovedtillitsvalgte, vernetjenesten, ledere i kommunen, styret i SNK KF og relevante brukerorganisasjoner.

Det legges opp til at vedtak om endringer fattes og gjennomføres trinnvis. Det betyr at selv om evalueringen skjer i en bestemt rekkefølge, kan endringer implementeres i den rekkefølgen som anses som mest hensiktsmessig.

Kommunens verdigrunnlag skal prege prosessen

Kommunens arbeidsgiverstrategi legger vekt på tre verdier: inkluderende, åpen og løsningsdyktig. Ifølge kommunedirektøren skal disse verdiene være gjennomgående i hele prosessen.

Dette sier saksdokumentet om hvorfor organiseringen må vurderes

I saksframlegget beskrives flere grunner til at organisasjonsstrukturen nå vurderes på nytt:

  • Endrede faglige behov eller nye oppgaver.

  • Endringer i lover og nasjonale føringer.

  • Ønske om bedre samhandling på tvers av tjenester.

  • Behov for effektivisering og økonomisk innsparing.

  • Endringer i bemanning og ledelse.

Det pekes på at slike prosesser er krevende og ressurskrevende, og derfor må begrenses og gjennomføres trinnvis.

Dette betyr det for innbyggerne

Vedtaket innebærer ikke umiddelbare endringer for tjenestene innbyggerne mottar, men det kan føre til organisatoriske justeringer på sikt. Målet er å gjøre kommunen mer effektiv og bedre rustet til å levere tjenester med god kvalitet innenfor tilgjengelige ressurser.

Nordmørsposten vil følge saken videre når trinnene i prosessen behandles og eventuelle konkrete forslag til endringer legges fram.

Dersom du har spørsmål om hvordan kommunen er organisert, eller ønsker å vite mer om saken, kan du lese hele vedlegget til formannskapssaken her:

«Prosess for evaluering av organisering Smøla kommune» – arkivsak 25/00418-2.

Powered by Labrador CMS