
Fire nordmørskommuner får støtte til ungdomsfiske: Skal gi unge sommerjobb på sjøen
Kommunene får 110.000 kroner hver fra staten til å organisere sommerjobber i fiskerinæringa.
Kristiansund, Smøla, Aure, Averøy og Hustadvika får 110.000 kroner hver til å gi ungdom sommerjobb på sjøen. Averøy kommune melder at næringslivet står klart og gleder seg til årets satsing. Vi tar med Hustadvika i denne sammenhengen da romsdalingene må dele denne kommunen med oss siden Eide var en nordmørskommune.
Fem kommuner på Nordmøre får 110.000 kroner hver i støtte fra Nærings- og fiskeridepartementet for å gjennomføre ungdomsfiskeprosjekter sommeren 2025. Prosjektene gir ungdom mellom 15 og 25 år mulighet til å prøve seg som fisker og få innsikt i hele verdikjeden i næringa.
Kristiansund, Smøla, Aure, Averøy og Hustadvika er blant de 20 kommunene i landet som får tilskudd i år. Det samlede beløpet som fordeles er 2,2 millioner kroner, og alle mottakerkommuner får lik sum.

– Det er veldig bra at så mange kommuner fortsetter med ungdomsfiske, og det er også spennende at noen nye kommuner vil prøve ut ordningen. Jeg vet at prosjektene krever mye ressurser fra kommunene, og jeg håper at støtten vi gir kommer godt med, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).
Averøy: – Næringslivet står klar
På sine nettsider skriver Averøy kommune at de fikk napp i årets søknad, og at både kommunen og det lokale næringslivet står klare til å gjennomføre prosjektet:
– Når vi har konkretisert gjennomføringa og inngått nødvendige avtaler, vil vi annonsere sommerjobben. Det vil skje så fort som mulig. Følg med i lokale medier og kommunens nettsider for oppdatering, skriver kommunen.
Ungdommene vil få egen kvote og mulighet til å tjene opptil 50 000 kroner. Kommunen leier inn båt og skipper, og deltakerne får sikkerhetsopplæring, kunnskap om kvalitet og råstoff, og innsyn i fiskerinæringens verdikjede – fra fangst til salg og tilhørende leverandørindustri. Det planlegges også samlinger før og etter fisket, der ungdommer fra ulike kommuner kan møtes og utveksle erfaringer.

Fra forsøksordning til fast tiltak
I 2024 fikk noen kommuner redusert støtte basert på antall deltakere, noe som førte til at enkelte valgte å stå over. Etter tilbakemeldinger fra kommunene gis det i år lik støtte til alle.
– Vi har hørt på tilbakemeldingene fra kommunene og har i år valgt å gi samme støtte til alle. Jeg håper det gir kommunene lik mulighet til å gjennomføre prosjektene, sier fiskeri- og havministeren.

Ungdomsfiskeordningen videreføres
I tillegg til de kommunale prosjektene videreføres også den nasjonale ungdomsfiskeordningen, som gir ungdom mellom 12 og 25 år anledning til å drive fiske i sommerferien. Her kan man benytte eget eller leid fartøy.
Det er gjort en mindre endring i forskriften: Kommunalt bruk av merkeregistrerte fartøy krever nå ordinær posisjonsrapportering – tidligere var SMS-varsling tilstrekkelig.
– Ungdomsfiskeordningen og de kommunale prosjektene er to av flere tiltak vi har for å styrke rekrutteringen til fiskerinæringa. Med skolekvoter, elevbedrifter, lærlingekvoter og rekrutteringsbonus vil vi bidra til at flere både jenter og gutter velger fiskeryrket, sier statsråden.
Ungdom som ønsker å delta, kan følge med på kommunenes nettsider og registrere seg hos Fiskeridirektoratet når søknadsportalen åpner.