NP.NO PÅ SOMMERCRUISE: GRIP-REPORTASJE NUMMER 5 av 5 • MED NY MUSIKKVIDEO FRA GRIP

– Det handler om å skape opplevelser!
GRIP: Arild Dybå-Eidem skulle gjerne vært mer hjemme med familien, men denne sommeren skapte han gode opplevelser for de reisende med Grip-båten. Han er både guide på Grip og deretter krovert.
14 kilometer ute i Storhavet nord for Kristiansund ligger det historiske fiskeværet Grip.
Nordmørsposten var med på en tur og beskriver i en serie reportasjer hvordan livet er på turen og på øya. Det du leser nå er vår femte og siste reportasje i serien.
– Familien min har støttet meg hele veien, men jeg føler på at jeg skulle vært mer hjemme. De har helt sikkert ønsket at jeg skulle vært det og. Men det er jo perioder man må jobbe mer, sier Arild Dybå-Eidem, daglig leder i Kristiansund Kommunale Sundbåtvesen Kf, til Nordmørsposten.
Se ny video fra Grip laget av NP/VG MEDIAs Vegard Grimstad, med musikk av kristiansunderne Kjell Inge Hansen og John Berge her:
Mønstret frivillig av som sjømann
Arild var sjømann i 20 år før han mønstret frivillig av.
– Jeg gikk i land frivillig og har ikke angret en dag på det. Ikke ti ville hester og en trillebår med tusenlapper får meg ut i Nordsjøen igjen, sier Dybå-Eidem.
Alt han sier gjøres med et hyggelig glimt i øyet og et lunt og varmt smil. For han har skjønt hva Grip-turen handler om, eller som han selv sier.
– Dette handler om å gi folk opplevelser. Det er en tre og halv times tur vi er ute på og da må vi skape gode opplevelser, sier Dybå-Eidem.
Skal møtes med smil
Nettopp ordet opplevelser er et ord han bruker ofte.
– Når man er på ferie, er det mange som betaler for opplevelser. Når turister og andre kommer til oss skal dem bli møtt av et smil og et måltid, sier Dybå-Eidem.
Han er først guide for turistene og deretter krovert på Grip.
– Jeg begynte som krovert i fjor da vi overtok kroa. Jeg har alltid vært glad i å lage mat, men det er det dette handler om. Mange vil ha drikke og is, men folk spiser jo bacalao også, sier Dybå-Eidem.

– En ambassadør for Kristiansund
Etter endt guidet tur trekker han inn på kroa der han skal være krovert til 3. august. På kroa samles også mange av gjestene på turen og flere lokale.
– Kroa på Grip er med på å gjøre denne opplevelsen til et bedre produkt siden det er en tre og halv times tur. Det er veldig godt å ha noe å bite i for dem som er med på turen, sier Dybå-Eidem og fortsetter:
– Enda viktigere er kroa på de dagene det er duskregn. Bare det å kunne sitte inne på en varm kro etter at du har fått historien om Grip, sier Dybå-Eidem og konkluderer:
– Det å være krovert handler for min del om å gi folk opplevelser. Det handler om å få lov til å være en ambassadør for Kristiansund og Nordmøre, sier Dybå-Eidem.

Lokale kvalitetsvarer
På kroa på Grip tilbyr han ekte råvarer av ypperste klasse.
– Vi har varer fra en verdensmester i ost og en slakter som leverer vanvittig kvalitet. Smia lager også mat av høy kvalitet. Tor Sevaldsen er dyktig en lokal baker og konditor. Jeg er glad for at vi har så mange nisjedrivere i byen, sier Dybå-Eidem.
Han tilbyr også noe for dem som bor på Grip om sommeren.
– Gripværingene kan bestille mat fra butikkene, så tar vi med oss mat på båten. Bunnpris Brunsvika bruker vi mye, sier Dybå-Eidem og fortsetter:
– Johansen og Sporsheim gjør en helt uvurderlig jobb for oss også. Mangler vi noe så kommer dem på kaia med det, slik at vi slipper å gå tomme. Mange gripværinger bruker også Bunnpris, sier Dybå-Eidem.

Mannen bak turistkontoret
Han er også mannen bak turistkontoret i Kristiansund som åpnet i januar 2024.
– Sundbåten med mange andre har vært ambassadører for turister i mange år. På Sundbåten hadde vi ikke sjanse til å svare på alt og i tillegg gi ut bykart, sier Dybå-Eidem og fortsetter:
– Vi spilte inn at er det ikke fornuftig å samlokalisere oss med å drive et turistkontor, som ville kostet mange millioner å drive ellers. Det gjør vi da for beskjedne beløp, sier Dybå-Eidem.
– Er du Kristiansund sin nye turistsjef?
– Nei, det må dere ikke kalle meg. Jeg er disponent og vi er en betydelig reiselivsaktør, sier Arild Dybå-Eidem.
