NAV-leder Ragnhild Fause hos NAV Kristiansund.

«Den største utfordringen er at enkelte firma ikke klarer å skaffe nok folk.»

Statistikken sier økt ledighet. Men ingen grunn til bekymring, sier NAV-sjefen til NP.no. – Det er fortsatt historisk lav ledighet, forsikrer hun.

Publisert Sist oppdatert

– Den største utfordringen er at enkelte firma ikke klarer å skaffe nok folk, sier NAV-leder Ragnhild Fause.

Hun mener novembertallene 2024 for Kristiansund ikke er noe å bekymre seg over. For andre nordmørskommuner er det også positive tall! (Mer om de nedenfor.) 

Dette er NAV

NAV (Arbeids- og velferdsforvaltningen, opprinnelig Ny arbeids- og velferdsforvaltning) består av den statlige Arbeids- og velferdsetaten (herunder Arbeids- og velferdsdirektoratet) og de delene av kommunenes  sosialtjenester som inngår i de felles lokale kontorene.

NAV har ca. 22 000 medarbeidere, herav ca. 15 500 i Arbeids- og velferdsetaten og ca. 6 500 i kommunene.

For nå er NAV-tallenes tale for november 2024 her:

Den siste måneden har antall helt ledige i Kristiansund økt med 53 personer, ifølge nye tall fra NAV. Dette er en del av en større trend i Møre og Romsdal, hvor arbeidsledigheten har økt med ti prosent den siste måneden.

Men dette er fra lave nivåer, påpeker Fause, som NP.no møtte på NAV-kontoret på kaia i Kristiansund, fredag 29. november – samme dag hvor NAV Møre og Rosmdal sendte ut tallene.

Økningen fordeler seg stort sett over hele fylket. Blant de største byene er det en økning på 53 personer i Kristiansund, 47 i Molde og 44 i Ålesund.

Isolert sett høye tall? Nei, egentlig ikke, mener NAV-sjefen, da de kommer fra et historisk lavt nivå. For bare 2,2 prosent (262 personer) av arbeidstyrken er arbeidsledige.

Det er på historiske lave nivå. På det aller laveste har NAV-kontoret sett 1,8 tallet.

For andre nordmørskommuner er det veldig lave arbeidsledigtall: 22 i Gjemnes, 50 på Averøy, 31 på Tingvoll, 67 i Sunndal, 41 i Surnadal, 6 på Smøla og 23 i Aure. 

Siden tallene er såpass lave i utgangspunktet gir det f.eks imponerende statistiske utslag for f.eks Smøla, med 133 prosent (!) færre ledige fra oktober til november 2024.

Statistikk kan som kjent brukes for det ene og det andre, og Ragnhild Fause ser bare gode tegn:

– Det er stor etterspørsel i flere bransjer på Nordmøre. Den største utfordringen er enkelte firma ikke klarer å skape folk.

NAV-leder Ragnhild Fause.

Og Smøla?


– Smøla har utmerket seg med de beste resultatene, herunder også med å få ukrainiske flyktninger i arbeid, sier Fause.

 – Vi har fortsatt veldig lave tall. De aller fleste plukkes opp, sier Fause, som har ledet NAV-kontoret i nordmørsbyen i åtte år. 

– Men hva kan det skyldes at 53 flere personer i Kristiansund er ledige i november vs. oktober 2024?

 Jo, forteller Fausa, at noe av forklaringen er at nettopp de ukrainerne som nå har fullført norsk opplæringen sin nå har registrert seg som arbeidsledige i Kristiansund.

– Vi må snakke opp de som er i jobb. Det er utfordringer, selvsagt. Men det går bra mange plasser. Med 2,2 prosent ledige i en by som Kristiansund har vi etterspørsel etter arbeidskraf. Det er et gap mellom de som er ledige og de ledige jobbene, spesielt innen helse. Det er mange yrkesgrupper vi ikke kan rekruttere. De ledige mangler kompetansen. Så vår jobb er å utligne gapet mellom det som trengs og de vi har tilgjengelige for arbeid.

Powered by Labrador CMS