
De vil rekruttere og beholde de rette folkene
Erfaringer fra næringslivet på Nordmøre: – Rekruttering i Norge er mildt sagt utfordrende.
Promek på Smøla og Langset Mek på Sunndalsøra, delte sine erfaringer med inkludering og rekruttering ved lunsjmøtet om arbeidskraft, arrangert av NHO Møre og Romsdal, Nav Møre og Romsdal og Kristiansund og Nordmøre Næringsforening, på Campus i Kristiansund
Promek: Fokus på Utdanning og Inkludering
Simone Tinn Nicolai, daglig leder av Promek, fremhevet at bedriften har lykkes med å rekruttere ansatte fra 15 forskjellige nasjonaliteter, noe som har bidratt til et mangfoldig arbeidsmiljø. En omsetning på 159 millioner kroner og 45 ansatte, har har bidrat til at Promek har spesialisert seg på produksjon av katamaraner i aluminium, hovedsakelig for oppdrettsnæringen.

Nicolai påpekte at inkludering er en nøkkelkomponent i deres suksess. Bedriften har et sykefravær på 5,9 %, som hun mener vitner om at de har lykkes med å tilrettelegge for sine ansatte. Promek rekrutterer gjennom flere kanaler, inkludert utdanning, og har satt søkelys på å inkludere lærlinger og læreplasser for unge mennesker.
–Vi ser at det er avgjørende å skape arbeidskraft gjennom utdanning, sa Nicolai, og la vekt på viktigheten av å tilby fagbrev og kvalifisering til både unge og voksne.
Hun uttrykte videre en bekymring for den manglende tilgjengeligheten av kvalifisert arbeidskraft, særlig innen spesialiserte fag som sveisere og platearbeidere. Nicolai nevnte at de har begynt å se mot rekruttering utenfor Europa, men opplevde at prosessen med å få arbeidstillatelser kan være svært tidkrevende og utfordrende. Hun la til et hjertesukk om at, – rekrutering i Norge er mildt sagt utfordrerne.
Langset Mek: Inkludering som Konkurransefortrinn
Einar Unhjem Johansen, daglig leder av Langset Mek, delte lignende erfaringer. Bedriften, som har omtrent 65 ansatte og leverer tjenester til prosessindustrien, har også fått anerkjennelse for sitt arbeid innen inkludering. For en måned siden mottok de inkludering- og mangfoldsprisen i Møre og Romsdal.
Johansen understreket at inkludering har blitt et strategisk verktøy for å tiltrekke seg og beholde arbeidskraft. – Vi har vært i en gjentagende rekrutteringsutfordring, og inkludering har hjulpet oss med å finne folk som deler våre verdier, fortalte han.
Bedriften har opprettet mentorordninger for å hjelpe nyansatte, spesielt flyktninger, med å integreres i arbeidslivet. Johansen nevnte at de har ansatt flere ukrainske flyktninger, noe som har styrket arbeidsmiljøet og bidratt til kompetanseheving blant de ansatte.

Fremtidige Utfordringer og Muligheter
Begge bedriftene virker enige om at det er viktig å satse på utdanning og opplæring for å møte fremtidens behov for arbeidskraft. Det er også et ønske om å skape flere lærlingplasser og tilpasse utdanningssystemet slik at det bedre møter behovene i næringslivet.
Det kom frem gjennom deres presentasjoner at både Nicolai og Johansen oppfordret til et sterkere samarbeid mellom næringslivet, utdanningsinstitusjoner og myndigheter for å sikre at flere får muligheten til å delta i arbeidslivet. Noe som igjen vil gi næringslivet tilgang på arbeidskraft.