
– Vi er i toppsjiktet!
Få ting smaker søtere enn en solid plassering i NM i honning.
NP.no får tak i Lars Magne Roksvåg på telefon fra Gardermoen lufthavn denne lørdagsformiddagen.
Han er på vei hjem til Minde Gård på Dyrnes på Smøla, hvor han og kona, Hege Gordon
Roksvåg blant annet tilbyr «KystGull».

De kjøpte den gamle lensmannsgården i 2013.
Beitet er utleid til en sauebonde og selv har de høner og matproduksjon.
«KystGull» gjør det igjen skarpt i smakskonkurranser.
Denne gang i regi av Norges birøkterlags NM i Honning 2024. Der vant «Kystgull» for andre år på rad sølvmedaljen i klassen for kategorien røsslynghonning.
Fra før av kan den vesle smølabedriften også skryte av gull i samme NM i 2020, og gull i en tilsvarende internasjonal konkurranse i 2021 i London.
– Det er en bekreftelse at det du holder på med er rett, at vi går for kvalitet, sier Lars Magne. – Prisen betyr at vi befester at vi er i toppsjiktet hele tiden!
Lars Magne og Hege har drevet på med birøkt i ti år, men har også andre søte saker å by på, ikke minst slagsbua Slyngeriet, hvor det også serveres «hæmlaga» Smøla-gelato-is.
– Alt går på naturens premisser, hvor biene henter inn gullet sitt, så er det vår jobb å videreforedle det som går inn i kuben, fastslår birøkteren.
– Har noe endret seg disse ti årene dere har drevet?
– Ja, vi merker veldig stor forskjell på klimaet. I 2024 var det helt håpløst. Vi fikk ikke en dråpe sommerhonning, og måtte bruke nødfor. Det var for varmt og tørt for biene, men fint for folk. Det ble ikke en bra sesong, men vi ble berget av lyngen på slutten av året, forteller Lars Magne til NP.no.

Han lever ikke av honningsalget, og jobber hos Salmar.
– Hvorfor skal vi spise honning, og da kanskje særlig lokalprodusert, som KystGull?
– At vi kan drive med bier lokalt gangner alle sine frukt og bær-hager, som blir pollinert av biene. Jo flere pollinatorer, desto større frukt og bær, og større avlinger. Honning er et sunnere søtningsstoff i matlagingen enn rent sukker. Honningen sin smak er en ekstra spiss. Det er en uendelig verden i forskjellige smaker og konsistenser i honning. Bare prøv! svarer birøkteren.
NM i Honning 2024 fant sted fredag 24. januar 2025 hos Norsk restaurantskole i Oslo.
– Det er veldig kjekt å treffe andre birøktere og høre hvordan de gjør ting og dele erfaringer med folk som skjønner språket du snakker, sier Smøla-røkteren.
– Vi heier på alle norske honnnngprodusenter og gratulerer alle medaljevinnere i NM, legger den glade sølvmedaljevinneren til.

PS! Det ble flere nordmørsvinnere i NM i Honning. Vinnugull, med Marie M. Settemsdal, fra Sunndal fikk tredjeplassen i samme kategori som KystGull. Og Hasseltun Honning fra Averøy fikk tredjeplass i geitramshonning. Hvem var best i røsslyng, tenker du? Det var Mandalsbia AS.