
Liten aktør med stor scene-suksess
Braatthallen har snudd skuta – tredje sommersesong med en av Norges største mobile scener er en suksess. Men veien dit var alt annet enn rett fram.

Braatthallen i Kristiansund har nemlig fått et solid fotfeste som teknisk totalleverandør til festivaler og store arrangementer over hele landet.
Daglig leder Vegard Hoel kan fortelle om en langt bedre festivalsommer i 2025 enn de to foregående årene, til tross for avlysningen av Skjærvafestivalen.
– Det var lite jobber i fjor, i 2024. Det var et rart år for bransjen, med flere konkurser og festivaler som ikke ble arrangert. Jeg tror det var ettervirkninger av korona, så overlevde man 2024, så mange håpet, sier Vegard Hoel til NP.no.
Daglig leder Vegard Hoel tar imot NP.no på et sommerstille, ryddig kontor i Braatthallen. Det er en sjelden dag han er innom. Telefonen ringer i ett sett. Det er alt annet enn stille og rolig. De har fullt opp med ting å gjøre.

En helt annen verden
Fasiten for sommersesongen 2025 ble ni jobber – minus Skjærvafestivalen, dermed åtte reelle oppdrag med utleie av storstoltheten Alphastage 160.
– Det er en helt annen verden, sier Hoel.
Blant årets arrangement finner vi Speidernes landstreff på Gjøvik (innleid av Innlandet lyd & lys), Malakoff-festivalen på Nordfjordeid, og Rondaståk på Gålå.
Hoel forteller at markedet for store mobile scener i Norge er lite. Det er kun tunge aktører som Spectre, CT, N Pro og Howe West som kan tilby scener av tilsvarende størrelse.
– Dette er de største mobile scenene som festivalene trenger, sier han.

Slik ble scenen kjent
Hvordan fikk egentlig en hall fra Kristiansund innpass i et landsomspennende marked?
– Vi markedsførte oss det første året via fagbladet PRO AV MAGASINET. Så har jungeltelegrafen i bransjen gjort at scenen er kjent. Vi hadde 18-19 forespørsler i år, og rakk da omtrent halvparten av dem, forklarer Hoel.
Scenen ble kjøpt i 2023, men historien startet flere år tidligere.
Produksjonsleder Svein Knudsen fortalte til PRO AV MAGASINET at de lenge hadde hatt en kongstanke om å kjøpe inn en stor, mobil scene for å jobbe sikrere, raskere og billigere for kundene.
– Etter mye leting falt valget på franske Europodium og deres Alphastage-serie. Vi dro til Frankrike og så på flere modeller, og endte først opp med en Alphastage 100, sa Knudsen.

Toll-trøbbel og lange køer
Planene ble imidlertid rammet av pandemien. Leverandøren fikk store forsinkelser, og tilbød Braatthallen LIVE å leie en større Alphastage 160 som kompensasjon. Etter hvert ble det tilbudet gjort permanent som kjøp.
Turen for å hente scenen ble en historie for seg selv. Først manglet en av sjåførene gyldig sjåførkort, og da scenen kom til Svinesund manglet det et stempel fra fransk toll.
– Sjåførene brukte hele fem dager på Svinesund for å prøve å skaffe riktig dokumentasjon, men uten hell. Til slutt måtte vi kjøre tilbake til Frankrike og møte leverandøren der, sier Knudsen.
Så ble returen forsinket med fem timer i kø på vei til Kiel, men til slutt rakk de ferga. Etter nesten to uker med styr var scenen endelig hjemme i Kristiansund – bare timer før Tahitifestivalen skulle starte.
– Læringskurven på import ble bratt – men vi har lært til neste gang, sier Knudsen til

Fra Tahiti til hele landet
Scenen debuterte under Tahitifestivalen i 2022, og har siden vært brukt på festivaler som Fjord Cadenza på Skodje. Braatthallen LIVE har også levert trosser og taljer til andre prosjekter, blant annet til Sunndal kulturhus.
Investeringen på flere millioner kroner mener de har vært vel verdt.
– Vi vet selv hvor vanskelig det har vært å få leid en mobilscene, så det å kunne tilby en så stor scene til markedet trodde vi ville bli godt mottatt. Og vi fikk rett, sier Hoel.
– Vi får det til, selv her på Nordmøre, slår Vegard Hoel fast.
Regnskapet fra 2024 forteller også gode ting. Fra et driftsresultat på minus 1,3 millioner kroner i 2024, ble det hele 2,5 millioner kroner i pluss i 2025 for Braatthallen AS. Mer om dette i en egen artikkel.
