Daglig leder Saif Khan Rafiq hos Zam Zam, Kristiansunds nye gourmet-fastfood-restaurant i Langveien 3 i Kristiansund. ALLE FOTO: JOHN BERGE

Kebab er ut – gourmet-hurtigmat er tingen, mener Zam Zam-gutta

Kristiansund er bare det andre stedet i Norge Zam Zam etablerer seg – etter Oslo. De første dagene har vært en kjempesuksess for de pakistanske Khan-gutta. – Det vi serverer, er kun det vi selv ville likt å spise, sier de.

Publisert
Zam Zams cheesesteak spesial. Dette er en sandwich laget av tynne skiver av biff og smeltet ost i en lang hoagie-rull. En populær regional hurtigmat, den har sine røtter i den amerikanske byen Philadelphia, Pennsylvania, USA.

Barndomsvenner 

I Kristiansund har de etablert seg i Langveien 3 – midt i smørøyet ved Scandic hotell, Rema 1000 og politistasjonen.

Saif Khan er hans kollega og assisterende daglig leder ved den nye kristiansundsavdelingen.

– Vi har samme etternavn, men er ikke i familie. Det er litt som Olsen i Norge. Vi er barndomsvenner og vokste opp på Ullern og i Groruddalen i Oslo, sier Saif Khan. De er begge av pakistansk opprinnelse.

Saif har bodd i byen siden 2020. Han, kona og barna elsker å bo i nordmørsbyen. 

– Han får angst av å bevege seg i Oslo, spøker kameraten M. (Mqzkes) Khan.

– Jeg har jobbet i Plan A og drevet i serveringsbransjen. Grunnen til at jeg flyttet opp hit er på grunn av småbarna våre. Oslo er travelt og kaotisk. Jeg hadde en venn som jeg kjente her. Her kunne jeg ha litt mer kontroll på barna, og kona mi likte seg også veldig godt, sier Saif Khan.

Daglig leder Saif Khan Rafiq hos Zam Zam, Kristiansunds nye gourmet-fastfood-restaurant i Langveien 3. T.h. hans kompanjong, Mqzkes Khan (ikke i slekt) – som vil være mer anonym på bilder.

Inspirert av foreldrene  

Matinteressen fikk begge Khan-kameratene fra sine foreldre.

– Det vi serverer, er det vi selv ville likt å spise selv. Vi kommer fra familier med høye krav til mat, og har mødre som har vært veldig flinke med maten. Vi har prøvd oss frem og skapt vårt eget konsept, sier M. Khan.

Duoen bestemte i fjor for å starte i Kristiansund.

– Jeg bor jo her i byen og ville prøve litt forskjellig mat. Det er veldig mye god mat her, men så tenkte jeg på få opp kjeden her i Kristiansund. Vi serverer en type mat med en type krydder jeg tror Kristiansund har manglet, sier Saif Khan.

Søtpoteter og to meget smaksrike hamburgere.

M. Khan utdyper.

– Vi kom ut fra et møte på andre siden av bygget her, så gikk jeg forbi lokalet og så at det stod tomt. Det passet oss, så nå leier vi det. Eieren var dritkul, så vi tenkte at han er kul – så kjører vi på, sier M. Khan.

Første helgen var omsetningen så bra at daglig leder Saif Khan Rafiq hos Zam Zam, Kristiansunds nye gourmet-fastfood-restaurant, måtte ned på Rema 1000 og handle inn mer råvarer.

Interiøret gjenspeiler personlighet

Lokalet der de leier er veldig forseggjort. Alt er i Zam Zam-stil. Til og med stolene har Zam Zam-utsmykning. Med to butikker, og snart kanskje en i Trondheim, er dette allerede en aldri så liten «mini-kjede».

–  Interiøret i restauranten skal gjenspeile personligheten vår. Skal vi gjøre det, så må vi gjøre det gjennomført, sier M. Khan.

Duoen er vokst opp med kebab i Oslo, men gjennom ZamZam ville de tilby kundene noe mer.

– Vi er vokst opp med mye kebab og fulle folk, men her er vi er begynt å fade ut kebaben. Vi ville tilby folk noe vi likte, og som er sunnere, selv om det er fastfood, sier M. Khan.

Daglig leder Saif Khan Rafiq hos Zam Zam viser frem en ny, moderne løsning for å bestille mens man er i butikken Online-bestilling er selvsagt også mulig. Eller å si ordren til gutta, på god gammeldags måte.

Han mener kebaben er ultraprossesert maskinkjøtt, som ikke serveres med kjærlighet og heller ikke er bra for kroppen.

Vil holde lave priser 

– Vi kan ikke i dagens samfunn ta 180 kroner for en burger fra et barn. Vi velger å holde prisene lave og da er vi avhengige av lav husleie og lave driftskostnader, sier M. Khan og fortsetter:

– I Oslo snakker du peak high. Skal du snakke peak high må du matche det med prisen. Penger kan ikke bare bytte hender. Du må tjene noe for å overleve. Her så «banker» vi husleien nesten hver dag. Det gir mening og da kan vi holde lave kostnader. Så kan vi sørge for at «kidsa» får i seg godt kjøtt og kylling, sier M. Khan med en voldsom overbevisende entusisme.

Daglig leder Saif Khan Rafiq hos Zam Zam, Kristiansunds nye gourmet-fastfood-restaurant i Langveien 3.

Deler ut penger til veldedighet

– Grunnen til at vi har gjort det bra er at for hver transaksjon vi gjør deler vi 1énprosent til veldedighet, sier M. Khan og fortsetter:

– Enten om det er til Fattighuset på Grønland i Oslo for å dele ut mat eller om vi sender det til mannen i gata. Det er fast rutine. Vi regner ut fra det vi tjener på Hasle i Oslo og her, sier M. Khan.

– Blir det mer Zam Zam?

– Mulig. Vi har fått tilbud av en gårdeier i Trondheim. Målet er at der man mangler god «gourmet streetfood» i Norge, så er vi der, sier konseptutvikler M. Khan til Nordmørsposten.

Daglig leder Saif Khan Rafiq hos Zam Zam, Kristiansunds nye gourmet-fastfood-restaurant i Langveien 3.

NB! Nordmørspostens journalist og en kollega fra hovedstadspressen på helgebesøk ble invitert til å prøvesmake flere av rettene. De var saftige med gode råvarer. Utvalget vi fikk teste var noe for enhver gane. Med tid og stunder vil nok også våre matanmeldere finner veien til Zam Zam Kristiansund.

NP.nos Torbjørn Andersen (t.v.) fikk teste ut menyen. Her sammen med Alf Roar Rasmussen (t.h.), tidligere lokalavisjournalist i Kristiansund, nå mangeårig ansatt i Aftenposten.
Powered by Labrador CMS