
Fra Røros til hjembyen med hjemmelaget gårdsmat
Kristiansundskvinnen er tilbake i hjembyen – og selger prisbelønt iskrem, majones og egg fra egne høner.
De startet med en idé om å skape én arbeidsplass. I dag driver Gunn Brønnum og Ingulf Galåen en av Norges fremste produsenter av lokalmat.
Gunn Brønnum (67) er født og oppvokst i Kristiansund, men flyttet til Oslo allerede som 17-åring.
Der jobbet hun mange år i restaurantbransjen, før kjærligheten og tilfeldighetene førte henne til Røros.
– Jeg fant ikke noen jobb som passet meg da jeg flyttet til Røros, så da tenkte vi at vi kunne lage vår egen arbeidsplass, forteller Gunn, som i dag driver Galåvolden Gård sammen med ektemannen Ingulf Galåen (71).
Dermed ble det starten på et småskala gårdskjøkken – som i dag har vokst til en betydelig matbedrift med 12 årsverk og en årlig omsetning på 17 millioner kroner.
– Jeg er nærmest potet i egen bedrift, sier Gunn og ler, og viser til at hun fortsatt trår til der det trengs, både på kjøkkenet og bak disken.

Gård med lange tradisjoner
Galåvolden Gård ligger rundt åtte kilometer sørvest for Røros sentrum. Der har familien Galåen røtter tilbake til 1700-tallet. Men det var først i nyere tid at gården tok steget fra tradisjonelt landbruk til å bli en moderne matprodusent.
Eggproduksjonen startet i 1976 med 850 høner – i dag er tallet 15.000. I tillegg har de 120 kyr i melkeproduksjon, hvor rundt 150.000 liter melk går til egenforedling på gården.
Gården har eget gårdskjøkken, isproduksjon, eggpakkeri, gårdsbutikk – og i sommermånedene kan man både hilse på dyrene og nyte kuleis med utsikt over tunet.
– Vi hadde ingen ambisjoner om å bli noen matgigant, men det har utviklet seg over tid. Vi har vært heldige og hatt mange dyktige folk med oss, sier Gunn til Nordmørsposten.

RørosIs, majones og oster i toppklasse
I dag står Galåvolden Gård bak en rekke anerkjente produkter: RørosIs, RørosKake, RørosOst, majones, marengs og kjøttpålegg – alle laget av egne råvarer, ofte med prisdryss fra matkonkurranser og lokalmatpriser.
Blant høydepunktene er prisen for Årets Lokalmatprodusent i Midt-Norge (2014), Årets Vekstbedrift i Fjellregionen (2010), og Bygdeutviklingsprisen (2005).
– Vi har vært med på matfestivalen i Kristiansund før, men det er flere år siden. Nå ville vi prøve igjen, spesielt siden jeg har familie her, sier Gunn, som hadde besøk av søsteren Eva Aukan-Lervåg (64) da Nordmørsposten kom innom standen under Snadderfestivalen.
Deres mor, Gunnlaug Lervåg (87), bor fortsatt i Kristiansund – bare et steinkast unna der gårsbedriften har salgsbod.

– Ultraprosessert mat må bekjempes
Gunn og Ingulf har vært sterkt involvert i utviklingen av lokalmat i Norge, og er tydelige i sitt budskap:
– Vi må bekjempe masseprodusert og ultraprosessert mat, sier søsteren Eva – og får støtte av både Gunn og Ingulf.
– Det er viktig å vite hva man spiser og hvor maten kommer fra, sier Gunn.
På festivalen i Kristiansund sto de selv bak disken – noe de sjelden gjør lenger.
– Det gjør vi egentlig bare her i Kristiansund nå, sier de smilende.

Fakta: Galåvolden Gård
Beliggenhet: 8 km sørvest for Røros sentrum, 720 meter over havet.
Etablert: Ryddet i 1721 av Jacob Mogensen Catz.
Eier i dag: Gunn Brønnum og Ingulf Galåen, 9. og 10. generasjon.
Produksjon: 15.000 høner, 120 melkekyr, RørosIs, ost, majones, kaker og kjøttpålegg.
Priser: Årets Lokalmatprodusent (2014), Årets Vekstbedrift (2010), Bygdeutviklingsprisen (2005).
Antall ansatte: 12 årsverk.
Omsetning (2024): 17 millioner kroner.
Salg: Gårdsutsalg, festivaler, og butikker over hele landet.