Nordmørsposten  besøkte den lokale bærbonden:

Erik Husby (49) er bærbonden på Nedre Frei gård.

De er røde, de er gode – og de må spises NÅ

FREI: Varmen skaper en rushsesong for jordbærselgeren. Bærbonden Erik Husby må selge unna sine kortreiste jordbær på rekordtid.

Publisert Sist oppdatert

Nordmørsposten møtte bærbonde Erik Husby (49) hjemme på Nedre Frei gård midt i høysesongen. Husby tok over familiebedriften for 15 år siden og jobber i disse dager på spreng. 

Gården ligger på historisk grunn, rett ved Rastarkalv på Freistranda.

Erik Husby (49) forbereder enda en hektisk dag.

– Varmen gjorde at det eksploderte 

Men det plutselige fantastisk gode sommerværet skaper uforutsette utfordringer.

– Hvis været fortsetter blir det brått slutt. Det er litt for varmt for tiden. Vi har liksom gått og sturet i 10-12 grader i to måneder. Så kommer det 14 dager med 25 grader, og da er det ikke enkelt, sier Husby og utdyper:

– Fram til 10.- 15. mai lå det greit an i utviklingen. Fra 17. mai har det vært mye regn helt fram til starten av juli. Så kom knallvarmen og det eksploderte i jordbæråkeren. Det er en utfordring å få tatt unna alle bærene, slik at vi ikke må kaste dem, sier Husby.

Stor risiko

Jordbærsesongen varer fra midten av juni til midten av august. Kurvprisene ligger i årets sesong fra 55 - 70 kroner.

– Hva var prisnivået da du startet?

– 40-45 kroner, sier bærbonden.

– Enkelte ganger tilbys superpriser på jordbær?

– Vi er opptatt av å ha ferske varer hver dag og da må vi eventuelt senke prisene dagen etterpå for å få ut alle bærene, sier Husby.

– Det er ingen innsatsfaktorer i det vi holder på med og det er at prisene er gått ned. Den eneste måten vi kan ta igjen litt er at vi justerer prisene på er på den ene eller de to varene vi selger. Når 80 prosent av inntekten kommer en gang i løpet av en måned om sommeren, så sier det seg selv at risikoen er ganske stor, sier Husby.

Erik Husby i samtale med Nordmørspostens journalist.

Er selv transportør

Fra gården sin på Frei frakter han selv ferske jordbær rundt hver morgen.

– Butikkene får dem samme dagen som de plukkes, sier Husby.

– Vi selger selv på Torget på Rådhusplassen og så står vi utenfor Futura. I tillegg leverer vi litt til lokale matbutikker, sier Husby.

– Hvilke butikker?

– Vi leverer eksempelvis til Coop på Frei, et par Bunnprisbutikker på Frei, Brunsvika, Storstua og Spar Fosnagata. I tillegg leverer vi til Bunnpris Batnfjorden og Joker i Torvikbukt, sier Husby.

– Kortreiste og gode bær

En gjeng fra Litauen på syv personer er ansatt som bærplukkere.

– De har jobbet her i 25 - 30 år. Noen nye personer faller fra og noen kommer inn, sier Husby.

– Hvorfor skal folk kjøpe lokale jordbær?

– Vi synes jo de er gode. Alle bærbonder vil si at de har de beste jordbærene, men våre bær er også kortreiste, sier Husby.

Erik Husby (49) hjemme på Nedre Frei gård.

De ulike bærtypene på Nedre Frei gård

Det er flere ulike jordbærtyper:

Korona

Den mest populære sorten har sin opprinnelse i Nederland. Smaken er svært søt og aromatisk. Spises naturell, til syltetøy, men dårlig holdbarhet og må stort sett spises samme dag

Saga 

Det er en helt norsk sort utviklet av Graminor, med foredling startet rundt 2004 og feltprøvinger fra ca. 2013 i blant annet Trøndelag og Hedmark

Verdi 

Det er en ny jordbærsort som ble lansert i Norge i 2022, egnet for dyrking på friland og i tunnelstruktur, spesielt tilpasset skandinaviske klimaforhold.

Sonsation

Modner omtrent samtidig med Sonata, noen dager senere i enkelte felt. Meget avlingsrik med store og jevne bær. Bærene har en skinnende lyserød farge med rosa og saftig fruktkjøtt . 

Malwina

Det er en sent modnende sort, som typisk kommer på markedet i midten av juli. Sorten er utviklet i Tyskland og har de siste årene blitt stadig mer brukt i Norge for å forlenge jordbærsesongen etter Sonata og Korona.



Powered by Labrador CMS