SE VIDEO

Tapas og sommerjazz på Bjartmars ved Atlanterhavsveien
AVERØY: «Musikk og Mat: Blues & Blue Cheese» samlet fullt hus på Bjartmars da Erlend Kongshaug Kvartett serverte jazz og blues til tapas og sommerstemning. Publikum fikk en helaften med god mat, levende musikk og utsikt mot havet ved Atlanterhavsveien.
Det var speilblankt hav og solnedgang over Håholmen lørdag kveld 12. juli. Én lun kveld med temperatur rundt 20 grader. Det kunne knapt blitt mer perfekt da Erlend Kongshaug Kvartett inntok Bjartmars Favorittkro som ligger på Averøy, like ved Atlanterhavsveien i et 170 år gammelt tømmerhus. Med dyktige musikere, et entusiastisk publikum og jevn servering av enkle tapasretter, ble dette en kveld der alt klaffet.
Programmet var lagt opp med to sett, der tapasrettene kom i puljer mellom låtene. Stemningen var uformell, men tett. Publikum fulgte musikken med konsentrasjon og klappet med da det svingte som mest, og det tok ikke mange taktene før lokalet var fylt av liv.

Bjartmars Favorittkro er en restaurant med rustikk, men elegant interiør. Stedet har to etasjer, slik at de som sitter oppe kan se ned på musikerne som spiller. Flere ganger måtte publikum opp og stå, for å bivåne orkesteret enda bedre. Dette skapte en fin og uformell stemning i lokalet.
Erlend Kongshaug Kvartett består av fire musikere med sterk tilknytning til Møre og Romsdal. Sondre Ferstad fra Sunnmøre spiller munnspill og synger, og er utdannet ved Jazzlinja ved NTNU. Han har allerede en imponerende karriere bak seg, og har blant annet gitt ut to album i samarbeid med forfatter Lars Saabye Christensen.
Isak Hungnes fra Molde spiller piano. Også han er utdannet ved NTNU og har markert seg under tilnavnet «klatrepianisten», blant annet gjennom bandet Vilhelm III og flere andre prosjekter.
Tarald Kongshaug fra Averøy, som også har gått jazzlinja i Trondheim, er opprinnelig utdannet bassist, men swinger minst like godt bak trommesettet. Han har blant annet vikariert i bandet til Gossip Girl-stjernen Ed Westwick.

Bandets tittelhaver, Erlend Kongshaug, spiller bass og begynner på Jazzlinja ved NTNU til høsten. Allerede har han markert seg i flere konstellasjoner, særlig gjennom bandet Vandring.
Til sammen representerer bandet hele fylket – med munnspill fra Sunnmøre, pianist fra Romsdal og en farlig brødreduo fra Nordmøre – og etter opptredenen på Bjartmars er det ingen tvil om at de er klare for å ta Moldejazz med storm denne uka.

Settene bestod av et variert utvalg velkjente jazzstandarder fra det amerikanske repertoaret, med melodier hentet fra både Broadway-musikaler og hardbop-tradisjonen. Første sett åpnet med Doxy og fortsatte med On Green Dolphin Street, Someday My Prince Will Come, Bewitched, Bothered and Bewildered, All the Things You Are og en modernisert versjon av Celia. Musikerne vekslet på å føre an, og dynamikken i bandet gjorde at hver låt fikk sitt eget uttrykk.

Etter pause ble det servert mer mat og drikke før bandet startet andre sett med Take the A Train. Deretter fulgte If I Were a Bell, Have You Met Miss Jones, Body and Soul og Tenor Madness. På det siste nummeret, Saint Thomas, kom kveldens solide punktum. Pappa Simen Kongshaug, ble med på trommer og sluttet seg til kvartetten. Med samba fra Brasil og fullt trøkk på alle kanter løftet stemningen seg enda et hakk, og publikum svarte med spontan applaus og taktfast klapping. Det var en finale som ikke trengte noen ekstranummer.
Serveringen forløp effektivt og uformelt, og det var tydelig at både kjøkken og servitører samarbeidet tett for å avvikle serveringen sømløst mellom låtene.
Blant publikum var det både fastboende og sommergjester fra ulike deler av landet. Flere hadde fått med seg konserten via jungeltelegrafen og benyttet anledningen til å kombinere god mat med levende musikk.

Bjartmars Favorittkro har ligget ved Atlanterhavsveien siden 2006, og tilbyr både à la carte og buffet med vekt på lokale råvarer. Restauranten har 70 sitteplasser inne og 30 ute på terrassen mot sjøen, og ligger 30 kilometer fra Kristiansund og 60 kilometer fra Molde. Med utsikt over holmer og hav, og et jevnt tilsig av både fastboende og turister, er stedet blitt en institusjon på Averøya.

Denne kvelden var et godt eksempel på hvordan musikk og mat kan løfte hverandre. – Dette var en kjempe god idé, sa en fra publikum, som hentet et par glass med vin i baren. Både publikum, kjøkken og musikere leverte, og med dører på vidt gap kunne man vandre ut og se på solnedgangen uten å miste de vakre tonene fra orkesteret.
Flere i publikum ga uttrykk for at de håper jazzkvelden blir en fast sommertradisjon. Etter årets utgave virker det som en naturlig tanke. Det var tydelig at «Musikk og Mat: Blues & Blue Cheese» var en suksessoppskrift for en nydelig sommerkveld ved havet.
Her kan du se videoklipp fra konserten som er at arrangement i samarbeid med Kristiansund Jazzklubb
Video: Odd Inge Teige