REISEBREV

Fire personer hygger seg med Albariño og tapas på torget i Cambados, der alle bodegaene i byen presenterer sine viner. Å drikke på offentlig sted er en naturlig del av kulturen her, og dette er en del av den daglige livsstilen i Spania.

Dette er de beste vinene fra 2024-årgangen

CAMBADOS, 4. august 2025: Et lukket arrangement, hundrevis av inviterte og én norsk journalist på innsiden. I det tredje reisebrevet fra Galicia tar Nordmørsposten leserne med bak kulissene i en av vinverdenens viktigste begivenheter.

Publisert Sist oppdatert

Etter en uke med Fiesta de Albariño var det søndag klart for å annonsere vinnerne av Albariño 2025 – en årlig begivenhet som samler vinmakere, matfolk og presse fra hele Galicia. Jeg har vært på festivalen før, og i 2015 dokumenterte jeg blindsmakingen som fotograf i et eget prosjekt. Denne gangen var jeg invitert som presse og fulgte prisutdelingen fra innsiden av området bak vinmuseet i Pazo de Torrado – et tidligere herskapshus midt i gamlebyen i Cambados.

En av juryens vinsmakere vurderer et glass Albariño under finalen i Cata Concurso ved Festa do Albariño i Cambados i 2015. Juryen hadde plukket ut tolv viner fra over 60 deltakende prøver før medaljevinnerne ble kåret.

Seremoni i vinmuseets hage

Seremonien fant sted i hagen bak Pazo de Torrado, i dag byens vinmuseum. Bare inviterte gjester og presse fikk tilgang. Rundt 500 personer deltok. Diplomer og heder ble utdelt av ordfører i Cambados Samuel Lago Ózón (PSOE) og representanter fra vinmyndighetene og festivalledelsen. Arrangementet markerte høydepunktet i Albariñofestivalen. Nordmørsposten var eneste utenlandske presse til stede, med plassering tett på podiet.

Ordfører i Cambados Samuel Lago Ózón (PSOE) presenterer vinneren av Albariño 2025. En blå flaske med hvite fisker på fra Mar de Ons fra Bodegas Aguiuncho i Vilalonga, i Sanxenxo.

Albariño – Galicias signaturvin

Albariño er en grønn druesort som nesten utelukkende dyrkes i Galicia, nordvest i Spania. Vinen preges av frisk syre, smak av sitrus, grønne epler og et saltpreg fra nærheten til Atlanterhavet. Den har blitt Galicias mest kjente eksportvare. Hvert år blindsmakes vinene av en fagjury, og de tre beste hedres med diplom og anerkjennelse under festivalen Festa do Albariño.

Femretters for eliten – pressen henvist til gaten

Før prisutdelingen ble de inviterte gjestene servert en femretters meny med lokale råvarer fra hav og land. Dette fant sted ved runde bord og fungerte som en viktig sosial arena for vinprodusenter og regionale representanter. Journalistene var ikke invitert til dette i år – i motsetning til 2015, da jeg deltok som fotograf og delte bord med kollegaer fra spanske TV-kanaler og aviser. I år måtte vi ta til takke med caféene på utsiden av portene. Det var helt greit da det var 34 grader inne i teltet. Caféen over gaten hadde en sval bygård med vind fra havet.

Banketten hvor prisutdelingen fant sted under Albariñofestivalen 2025.

Mar de Ons til topps

Årets vinner ble Mar de Ons fra Bodegas Aguiuncho i Vilalonga, i Sanxenxo. Produsentene Manuel Troncoso Poceiro og Manuel Troncoso Prieto, far og sønn, mottok diplomet til stor applaus fra publikum. Vinen er laget på 100 % Albariño og lagres på ståltanker. Den er kjent for sine aromaer av eple, sitron og mineraler, med en lang avslutning.

– Dette er resultatet av hardt arbeid og respekt for tradisjon, sa Manuel Troncoso Prieto.

Manuel Troncoso Poceiro, vinner av Albariño 2025 med vinen Mar de Ons, holder stolt diplom og trofé etter prisutdelingen i Cambados. Til høyre står ordfører Samuel Lago Ózón (PSOE), og til venstre en representant for vinorganisasjonen Rías Baixas.

Bodega Aguiuncho ble etablert for omtrent 25 år siden og driver vinmark i området nær Ons-øyene. Vinen eksporteres blant annet til Tyskland og USA.

Nordmørsposten tok en prat med vinneren

Nordmørsposten tok en prat med vinneren av Albariño 2025, Manuel Troncoso Poceiro, etter at han sammen med sønnen mottok gullmedaljen for vinen Mar de Ons.

Det var en synlig rørt prisvinner som møtte på Pazo de Torrado. Vi presenterte oss som norsk presse, noe som overrasket ham.

– Fra Norge? Det er utrolig hyggelig at dere er her og interesserer dere for det vi gjør, sa han og smilte bredt.

Vinneren understreket at Bodegas Aguiuncho er et lite familieforetak med base i Vilalonga, i Sanxenxo, og at det derfor var spesielt stort å bli tildelt denne utmerkelsen.

Manuel Troncoso Poceiro (t.v.), vinner av Albariño 2025 med vinen Mar de Ons, sammen med Nordmørspostens utsendte Odd Inge Teige (t.h.) under banketten etter prisutdelingen i hagen bak vinmuseet i Cambados.

– Vi har en begrenset produksjon og legger stor vekt på kvalitet. At vi får denne ærefulle prisen, blant så mange gode konkurrenter, gjør oss både stolte og takknemlige.

På spørsmål om Mar de Ons kan bli tilgjengelig i Norge, svarte han at det foreløpig ikke er eksport til det norske markedet:

– Nei, ikke ennå, men det er ikke utenkelig at det kan skje i framtiden. Alt avhenger av etterspørselen og gode samarbeidspartnere. Vi er åpne for muligheter, sa han.

Manuel Troncoso Poceiro, vinner av Albariño 2025 med vinen Mar de Ons, blir intervjuet av en lokal TV-stasjon kort tid etter prisutdelingen i hagen bak vinmuseet i Cambados.

Sølv til Pazo Cilleiro

Andreplassen gikk til Pazo Cilleiro i Meis. Representant David Castro mottok diplomet og fremhevet samarbeidet med lokale vinbønder.

– Vi jobber med over 200 små produsenter og høster druene for hånd. Det handler om å bevare druens egenart og smaken av jorda den vokser i, sa han.

Bodegaen tilhører Muriel Wines, et vinfirma med base i Rioja som har drevet Pazo Cilleiro siden 2015. Produksjonen ligger på omtrent én million liter i året, og 70 % eksporteres – først og fremst til Storbritannia.

F.v.: Representanten for Pazo Cilleiro, David Castro, med diplomet for sølvplass under Albariño 2025. t.h.: en representant for Rías Baixas, og ordføreren i Cambados, Samuel Lago Ózón.

Lagar de Costa på tredjeplass – og tårer på scenen

Tredjeplassen gikk til Lagar de Costa, en familieeid bodega i Castrelo i Cambados. Søsknene Sonia og Manuel Costa står bak produksjonen. Det var Sonia som mottok diplomet, og hun ble synlig rørt.

– Jeg dedikerer denne vinen til mamma, sa hun med tårer i øynene.

Familien har laget vin i tre generasjoner og produserer i dag omtrent 70 000 flasker i året. Vinen lages i ståltanker, betongkar og eikefat, og er kjent for sitt saltpreg og tydelige aromaer. Sonia Costa er utdannet ønolog og leder den faglige utviklingen.

Sonia Costa tørker tårene etter å ha mottatt bronseprisen for Lagar de Costa under Albariño-kåringen i Cambados. Hun dediserte prisen til sin nylig avdøde mor – og rørte hele forsamlingen med sin takketale.

Et første glass: Lagar de Costa

Av de tre vinnerne var det kun vinen fra Lagar de Costa jeg fikk tak i samme dag. Den ble raskt tilgjengelig i et av utsalgene på festivalplassen. Jeg smakte den samme kveld og kan bekrefte vinens karakteristiske friskhet, med tydelig mineralitet og hint av sitrus og blomster. Vinen har en markant syrestruktur, men likevel god balanse. Saltpreget som ofte kjennetegner gode Albariño-viner, er også til stede, og avslutningen er både lang og lett krydret. En verdig tredjeplass – og en vin som bør prøves. Du finner den på polet.

To ansatte fra Lagar de Costa viser stolt fram vinen og diplomet i utsalgsboden i Cambados – kort tid etter at bodegaen sikret tredjeplassen i årets Albariño-kåring. Dette var den eneste av de tre vinnerne som ble tilgjengelig for publikum samme dag.

Tilgjengelighet i Norge

Lagar de Costa Albariño 2024 er tilgjengelig på Vinmonopolet i Norge. Flasken koster 299,90 kroner for 75 cl (399,87 kr/liter) og kan bestilles til alle butikker. Den beskrives som en frisk vin med lang ettersmak.

Pazo Cilleiro Albariño 2024 er også tilgjengelig i Norge. Den koster 227,00 kroner for 75 cl (302,67 kr/liter), og er kjent for sin friske og runde stil med god fruktighet. Også denne kan bestilles til alle butikker.

Mar de Ons er foreløpig ikke i salg i Norge. Vininteresserte lesere som ønsker å prøve denne, må kontakte produsenten direkte eller vente på eventuell import. Man kan selvsagt få tak i denne lokalt hvis man er på reise i Galicia. 

Alle vinnerne av Albariño 2025 samlet etter prisutdelingen i hagen bak vinmuseet i Cambados. I midten står representanter for Rías Baixas og kommunen, omgitt av prisvinnerne fra Mar de Ons, Pazo Cilleiro og Lagar de Costa.

Neste reisebrev: Skjell og blekksprut

I de neste reisebrevene skal jeg besøke kvinnene som håndplukker skjell i tidevannet utenfor Cambados og ta turen til det lokale fiskemarkedet – der blekksprut, skjell og fisk utgjør ryggraden i det galisiske kjøkkenet. Det galisiske kjøkkenet er hovedsakelig basert på sjømat, kanskje blir det tid til å vise mer av bredden i råvarene fra det grønne hjørnet av Spania – følg med videre på min reise i Galicia.

Odd Inge Teige
Journalist og desksjef
Nordmørsposten
Cambados, Galicia, Pontevedra
4. august 2025

Powered by Labrador CMS