Hyllnes slekta samlet på Hyllnes Gård.

200 år med gårdsdrift feiret med slektstreff

GJEMNES: I helga samlet fire generasjoner seg på Hyllnes gård – for å feire et historisk jubiléum. Et par av gjestene har levd gjennom gårdens halve levetid.  

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 12. og søndag 13. juli markerte Hyllnes-familien nemlig hele 200 år med sammenhengende drift på Hyllnes gård i Gjemnes. Den ligger mellom Høgset og Knutset.

Jubileet ble kombinert med et slektstreff, der rundt 80 familiemedlemmer hadde tatt turen fra hele landet – fra Oslo i sør til Stjørdal i nord. Sol og lett bris satte en perfekt ramme for feiringen.

Jøran og Hege Marit Hyllnes, dagens drivere med en ny Hyllnes på tur.

Gårdens nåværende drivere, Jøran og Hege Marit Hyllnes, tok over stafettpinnen i 2023, etter Jørans foreldre Gunnar og May Britt.

– Det var med stor ære vi tok over. Vi ønsker å ta vare på gården og utvikle den videre for kommende generasjoner, sier Jøran.

Gården har vært i kontinuerlig drift siden 1824, og jord har blitt dyrket av ulike generasjoner i familien – alle med sine metoder, men med det samme målet: å holde gården veldrevet og i familien.

Nære bånd til dyrene

I dag huser gården 72 dyr – både melkekyr og kjøttfe. Hege Marit forteller at de bevisst har valgt å ikke drive for stort:

– Når man holder det litt mindre, får man et mer personlig forhold til dyra. Alle har navn og hver sin personlighet. Ingen er like.

For å få økonomien til å gå rundt, må ekteparet spe på med salg av kjøtt, ved og annet arbeid.

– Det er arbeid for to og et halvt årsverk, men bare lønn for ett. Det er ikke lukrativt, men det er dette vi vil, sier Hege Marit.

Tidligere generasjoner på gården har blant annet drevet med drivhus, gartneri og vedhogst – med leveranser til både Gartnerhallen og Slakterhallen i Kristiansund.

En 99-åring med skarpt minne

Mali Hyllnes og John Mareno Harstad, begge blir 100 i november.

Blant de fremmøtte var også Mali Hyllnes, som fyller 100 år i november. Mali vokste opp på gården, men flyttet til Oslo i 1946 for å utdanne seg til sykepleier.

– Jeg husker da far en gang ba oss luke en hel åker med ugress for 50 øre. Jeg drømte om fargeblyanter og tegneark, minnes Mali med et smil.

Mali fortalte også om livet under krigen.

– Det var egentlig ganske rolig her. Vi hadde bare ett besøk av tyskerne, av en staselig offiser. Ellers var det mest matmangel.

Faren hennes var blant dem som tok imot folk som flyktet fra Kristiansund under bombingen, og Hyllnes-familien tok imot en hel familie i sitt store hus med åtte soverom.

Historiene kom som perler på en snor, og Mali viste ingen tegn til å glemme – tvert imot. 

Hun fortalte også om familiens hemmelige radio, som ble brukt frem til et kraftig tordenvær tok knekken på den.

– Bare gi tyskerne radioen, skal far ha sagt.

Et liv med lange linjer

Etter utdanning jobbet Mali ulike steder i Nordmøre og Romsdal, samt tre år på Rikshospitalet. I Oslo møtte hun Magnar Svendsvik fra Kristiansund, og sammen flyttet de til Molde i 1967.

Mali Hyllnes, denne damens historier om Hyllnes Gård burde vært skrevet ned i historie bøkene.

Malis datter Berit fortalte muntert at Mali som helsesøster i Tingvoll var den mest ettertraktede ungkarskvinnen i området. Det kan man forstå – for 99 år gamle Mali er både kvikk og gløgg, og smiler bredt.

Etter praten fikk familien feire videre – med både røtter og framtid samlet på tunet. Nordmørpostens utsendte takket så mye for invitasjonen.

Powered by Labrador CMS