SE VIDEO

Bygde en helt spesiell robåt – stiller til konkurranse ved Otnesbrygga
Etter en stille sommertur med barnebarna ble idéen født. Nå ror en pensjonert trebåtentusiast fra Averøy rundt i egenbygd båt med færingsform – laget i kryssfiner og epoxy. Arbeidet tok ett år og vekker nå oppsikt blant tradisjonshåndverkere.
Sommervarmen i 2016 la seg tungt over fjorden. I en liten aluminiumsbåt med påhengsmotor hadde bestefar med seg barnebarna på fisketur. Lyden fra motoren overdøvet både praten og stillheten. Det var da barnebarna sa det som skulle forandre planene hans fremover.
– Barnebarna sa: «Bestefar, stopp motoren og ro i stedet, det blir mye triveligere.» Da kom ideen – jeg skal bygge en robåt i tre.

Færingsform og epoxy – et kompromiss mellom tradisjon og materialvalg
Båten han bygde fikk navnet Lilje, og er basert på tegninger av færing. Men i stedet for å følge den tradisjonelle byggemåten med heltre og jernnagler, falt valget på moderne materialer: kryssfiner og epoxy. Tegningene ble bestilt fra Trebåtverkstedet på Ringsaker, og inspirasjonskilden var den britiske båtdesigneren Iain Oughtred, kjent for å dokumentere og tegne tradisjonelle småbåter i tre.

– Båten er bygd etter tegning av en færing. Materialvalget ble eik og meranti 9 mm marine kryssfiner. Tegninger ble kjøpt hos Trebåtverkstedet, Ringsaker. En herre ved navn Iain Oughtred har målt opp og tegnet mange småbåter bygd i tre. Han har gjort en grundig jobb, og i tillegg til tegningene kjøpte jeg boka «Clinker Plywood Boatbuilding Manual».

Kryssfiner i stedet for heltre – en lokal forankring
Selv om valg av finer og epoxy kan fremstå som uvanlig i den tradisjonelle båtbyggerkulturen på Nordmøre, hadde han klare grunner til å gå denne veien. Det handlet både om praktiske hensyn og en personlig forbindelse til materialet gjennom svigerfaren Olav, som hadde erfaring med hurtiggående båter i finer.
– Etter mye grubling valgte jeg kryssfiner. I forhold til tradisjonen ved Bremsnes Båtbyggeri, som jeg har et nært forhold til, ville dette valget av materiale bli noe uvanlig. Men svigerfar Olav bygde hurtiggående båter – blant annet racerbåt – i kryssfiner.

Ett år i verkstedet – og én måned i tenkeboksen
Prosjektet med Lilje tok omtrent ett år fra første måling til ferdig båt. Men det gikk ikke knirkefritt hele veien. På et tidspunkt måtte han legge fra seg verktøyet og tenke seg om i flere uker. Å forme bordgangene ble mer krevende enn først antatt.
– Jeg fikk problemer med å forme bordgangene slik jeg ønsket. Gikk i tenkeboksen – tok en måned i boksen. Startet opp igjen. Arbeidet gikk greit, og motet og gnisten kom tilbake.

Lang erfaring, men likevel første gang alene
Selv om Lilje er den første båten han har bygd helt på egen hånd, er dette langt fra hans første møte med båtbygging. Tidligere har han deltatt i prosjekter med både tre-, plast- og aluminiumsbåter – og han har minner fra å bygge klinka-båter sammen med både svigerfaren og hans far, Jakob.

– Jeg har deltatt i arbeide med tre-, plast- og alubåter. Det mest interessante var å bygge to klinka-båter på 21 fot sammen med Olavs far, Jakob. Disse ble solgt før ferdigstillelse.

Tradisjon og inspirasjon fra kjente hender
Inspirasjonen til båtbyggingen kommer ikke bare fra litteratur og tegninger, men også fra menneskene rundt ham – og særlig fra svigerfaren Olav. Gjennom ham fikk han innsikt i det gamle håndverket, der form og funksjon ble skapt med øye og erfaring snarere enn vater og vinkel.
– Båtbygging er generelt inspirerende. Det med å få til form og fasong uten bruk av for eksempel vinkel, er stor kunst. Svigerfar Olav er den største inspirator. Han lærte meg mye om båtbyggerkunsten. For øvrig, alle båtbyggerne ved Bremsnes Båtbyggeri var flinke håndverkere og var til stor inspirasjon i mange år.

Å holde kunnskapen i live
For ham handler båtbygging ikke bare om å skape noe håndfast, men også om å bevare kunnskapen. Han finner mye glede i å besøke Mellomverftet i Kristiansund, der gamle båter og gamle håndverkere fortsatt holder til. Der møter han folk som deler og viderefører erfaringer og metoder.
– Kunnskap er viktig. Jeg storkoser meg når jeg vandrer i Mellomverftet. Treffer alltid noen som jobber med båt. Kunnskap og erfaring deles alltid.
I bruk – med barnebarna og planer om hummer
Lilje blir mest brukt om sommeren, særlig når barnebarna er på besøk. Roing har blitt en del av den felles tiden deres på sjøen. Han har også planer om å ta med båten på hummerfiske i høst.
– Brukes helst om sommeren sammen med barnebarna. I år har jeg også planlagt å ta en hummer eller to.

Lettrodd og vel mottatt
Som robåt fungerer Lilje godt. Den er lett å ro, og selv om den ikke skiller seg dramatisk ut i bruk, er det særlig utseendet og håndverket som får folk til å stoppe opp. Responsen fra båtinteresserte og håndverkere har vært entydig positiv.
– Merker ikke nevneverdig stor forskjell, den er lettrodd. Utrolig, men sant: Til og med tradisjonsbåtbyggere synes den er fin.
Klart for konkurranse og konsert under Trebåtfestivalen

Neste utflukt for Lilje blir rokonkurransen ved Otnesbrygga, som arrangeres under Trebåtfestivalen 8.–10. august. Båtbyggeren stiller til start sammen med sangervennen fra Tarrakarain og nå gleder han seg til å ta del i rokonkurransen.
– Sammen med en sangervenn og (Tarrakar) har vi meldt oss på rokonkurranse i august. Den foregår ved Otnesbrygga, hvor det arrangeres Trebåtfestival 8.–10. august. Mannskoret Tarrakarrain skal holde konsert 9. august på Geitbåtmuseet, forteller han.

Båt og kystkultur – en arv å forvalte
Som inngiftet i en båtbyggerfamilie opplever han et visst ansvar for å videreføre kystkulturen. Han er medlem i Forbundet Kysten og oppfordrer andre til å engasjere seg.
– Som inngiftet i båtbyggerfamilie er det viktig å ivareta kystkulturen. Jeg er medlem av Forbundet Kysten. Utrolige mange som er opptatt av båt. Meld deg inn – der kan du lese masse om båt og kultur.

Neste prosjekt allerede i gang
Båtbyggeren har allerede startet på et nytt og mer omfattende prosjekt: en Bremsneskrysser. Han har valgt å nedskalere en 44-fots båt til 22 fot, og prosjektet har en ramme frem til 2028. Planen er å bruke tid – og å gjøre det skikkelig.
– Har startet et prosjekt med å bygge en Bremsneskrysser. Har nedskalert en 44-foting til 22 fot. Planlagt ferdigstilling er 2028. Velkommen til en titt.

Hva båten betyr
For ham handler det ikke om status eller å bevise noe. Det viktigste er å vite at han har bygget noe vakkert og funksjonelt, og at det han har gjort, er pent og ordentlig laget.
– At jeg har levert et vakkert og bra produkt er viktigst, avslutter Oddvar Engvik og plasserer båten trygt under tak ved Bremsnes Båtbyggeri.
Her kan du se video av Oddvar Engvik og båten Lilje
VIDEO: ODD INGE TEIGE / MUSIKK: GAMMEL REINLENDER AV ØYSTEIN SANDBUKT